Városi csavargás őszi hétvégéken: íme az öt legjobb tippünk

Patinás fürdők, páratlan papucsok, oszmán kardok, mesebarlang, harangöntés, csokoládé és marcipánkóstolás - ne törje a fejét, mihez kezdjen az őszi hétvégéken! Öt hazai várost mutatunk, ahol biztosan nem fog unatkozni.

Tegye fel a kezét, aki szerint nem túl korán köszöntött be az ősz! Mivel ezen már nem tudunk változtatni, inkább élvezzük azt: keressünk fel például városokat, ahol az őszi andalgás során bármikor betérhetünk egy jó kis cukrászdába vagy olyan programban lehet részünk, amit máshol keresve sem találnánk. És ezt most szó szerint vehetik.

Kultprogramot Pécsett keressen!

Pécsről sok szó esett az idén, hiszen a város bővelkedik kultúrprogramokban – elég csak a nagy sikert aratott Zsolnay Fényfesztiválra gondolni. A város Siklóssal és Szigetvárral közösen készített pályázatával – a Felső-Tisza vidék templomos örökségével megosztva – nyerte el a „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja" címet, és hamarosan otthona lesz a környezetbarát repülőknek is. De Pécsett találjuk a pompás Gyugyi-gyűjteményt is: a porcelánritkaságokat bemutató, immár 692 darabot számláló tárlatot, amely idén kétszer is új szerzeményekkel bővült.

Elhagyatottnak látszik, de nem az: a pécsi Kioszk a város társasági és kulturális életének egyik nyüzsgő színfoltja
Galéria: Öt hazai várost ajánlunk őszre
Fotó: Flickr.com

Pécsett járva másképp is áldozhat a művészeteknek: a Csontváry és Vasarely múzeumok mellett Néprajzi Múzeum is található itt. Pécsi Kalandor címmel új kezdeményezés is indult 2017 tavaszán: ennek keretében nyolc pécsi és Pécs környéki szolgáltató fogott össze. Az egyik helyen belépőt váltva a látogató gyűjtőfüzetet kap, mellyel a következő szolgáltatónál már kedvezményt vagy ajándékot kap a jegye mellé. Aki legalább öt helyet látogatott meg, az havonta sorsoláson is részt vehet. Többek között a Mecsextrém Kalandpark és a Planetárium is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ha azonban szép idő van, érdemes tenni egy sétát a város állatkertjében is, ahol a júliusi látogatók élőben lehettek szemtanúi egy harminckilós bölénybébi születésének, de itt él például a Dunántúl egyetlen vidéki barnamedvéje is: Nikolaj is.

Szó szerint páratlan programot talál Szegeden

Pécshez hasonlóan Szeged is sokféle látnivalót kínál. Itt van például a zsinagóga, amit egymilliárd forintból újítottak fel, és amely Európa egyik legszebb zsidó kegyhelye. Aztán ott van a Móra Ferenc Múzeum, amelynek a december 31-ig nyitva tartó, „Páratlanok" című tárlatán megtudhatják, miért készültek páratlanul régen a menyecskék papucsai. De Szegeden van hazánk legrégibb víztornya is, amely október első szombatján még látogatható. Szeptember 27-én egyhónapos őszi fesztivál kezdődik a városban, ahol a szervező szegedi egyetem alkotócsoportjai mellett neves előadóművészek is bemutatkoznak majd.

A városban járva senki sem hagyhatja ki a Dóm teret, ahol nyáron a semmiből épült fel Európa legnagyobb szabadtéri színpada, és érdemes egy sétát tenni a budapesti Váci utca helyi megfelelőjén, a Kárász utcán is. Tudták egyébként, hogy Szegeden is található egy Sóhajok hídja? A két ház közé épített hidacskát a velencei mintájára építették, és a Széchenyi téren köti össze a Városházát a Bérpalotával.

A szegedi dóm hátulról is mutatós
Galéria: Öt hazai várost ajánlunk őszre
Fotó: Picasa 3.0 / Flickr.com

Persze Szegednek is megvan a maga állatparkja, melyben az idén született már különleges szarvasborjú és sátánmajom is, utóbbi a neve ellenére nagyon is cuki. Ha azonban belefáradtak a sok sétába és nézelődésbe, akkor irány hazánk egyik legszebb fürdője, a 19. század végén, neoreneszánsz stílusban épült Anna-fürdő, melyet néhány éve a CNN is ajánlott nézőinek.

Ha pedig már ezen a hétvégén készülnek a városba, akkor ne hagyják ki a harmincéves Szegedi Balett jubileumi premierjeit szeptember 30-án (vagy a későbbi előadásokat). Az elmúlt évtizedekben összesen huszonnyolc országban vendégeskedett társulat ezúttal a Don Juan-t és Vivaldi Négy Évszakját dolgozta át a tánc nyelvére. Bővebb információk a társulat közösségi oldalán olvashatók.

Kultúra és élmények Szegeden

Szeged látnivalói, fesztiváljai többnapos felhőtlen kikapcsolódást kínálnak. Tegye mindezt a lehető legkényelmesebben: a Hunguest Hotel Forrás élményekre csábít barátságos szobáival, exkluzív wellness részlegével, az Aquapolis hatalmas élményfürdőjével és a több mint ezer méter hosszú csúszdarendszerével. Foglaljon most, akciós ajánlatokkal várjuk! (X)

Kalandozzon mobillal Egerben!

A város csillagászati múzeuma a Varázstorony, amely az idén ötven éves. Az Eszterházy Károly Egyetem épületében található torony teraszáról szép panorámában gyönyörködhetnek, az épületben berendezett tárlaton pedig különféle távcsöveket, kvadránsokat és napórákat csodálhatnak meg. Ha az űr helyett inkább a múltba néznének vissza, érdemes tudniuk, hogy a Vármúzeumban oszmán fegyverkincseket állítottak ki. Az Acél és arany elnevezésű tárlatot november 27-ig látogathatják a Dobó-bástya épületében.

Eger azon kevés magyar város egyike, amelyik egy játékos történetre épülő mobilalkalmazással fedezhető fel. Ebben a játékosok a rejtélyes hős után nyomozva, jó szándékú egriek által segítve és rosszakarók elől rejtőzködve járhatják be a belvárost, ismerhetik meg annak legszebb pontjait és nevezetességeit.

Így néz ki a Saliris resort este
Galéria: Öt hazai várost ajánlunk őszre
Fotó: Salirisresort.hu

Ha pedig azt szeretnék kipróbálni, hogy milyen érzés kétszázezer aranyfüstlap alatt ázni, Egerben ez sem lehetetlen. Az itt állomásozó törökök után fennmaradt Török Fürdőben több száz évet utazhatnak vissza az időben, és a tizenkétféle masszázs mellett a hagyományos török kényeztetést is kipróbálhatják.

A városi andalgást persze másképpen is feldobhatják: a történelmi belvárosban található Marcipániában Kopcsik Lajos világbajnok, Guinness-rekorder mestercukrász kreációiban gyönyörködhetnek: a 120 tárgy mindegyike cukormasszából vagy marcipánból készült, de a különleges édességekből kóstolni is lehet. A Marcipánia épületében egy másik tárlat is felfedezésre vár: a Harangöntő utca 4. számú ház e rég elfeledett mesterségnek állít emléket harangöntő-emlékszobájával.

Ha még rendhagyóbb wellness-élményre vágynak, a városból kicsit kell csak kimozdulni Egerszalókra, ahol a tavaly felújított Nosztalgia strandon minden este a csillagok alatt áztathatjuk magunkat. Fürdőzés közben pedig a sódombokra és a szépen kivilágított szállodakomplexumra lehet látni. Egerszalókon ráadásul mesebarlang is nyílt, itt a megújult Sáfránykertben különböző régi mesterségeket mutatnak be és hagyományőrző foglalkozásokat szerveznek.

Panorámás élményekért Sopronba tartson!

Ha már ezen a hétvégén, szeptember 29-én terveznek egy rövid kirándulást, érdemes például Sopronba látogatni, mert Szent Mihály-napi búcsút rendez a város. A Fő téren színpadi programok, koncertek és népművészeti előadások lesznek, és a város több pontján kirakodóvásár, helyi ízek fesztiválja és gyerekjátszóház várja a látogatókat három napon át. De ha már egyszer tényleg gyerekekkel érkeznek, mindenképpen ejtsék útba Sopron interaktív gyerekmúzeumát, ahol megtudhatják, hogyan nézett ki száz éve egy iskolapad, és, hogy ennél is régebben milyen szobavécét használtak eleink. Kihagyhatatlan élmény a Harrer csokimanufaktúra is, ahol számtalan gyümölcsös, pálinkás és vörösboros csokoládét lehet kóstolni.

Persze Sopronban nem a Szent Mihály-napi búcsú az egyetlen fesztivál idén ősszel. November 12-én Sütemény- és Tortafesztivált rendeznek: a jótékonysági akcióval összekötött rendezvényen süti- és tombolajegyeket is lehet vásárolni, amelyekkel akár nyaralást is lehet nyerni. Erről bővebben a rendezvény közösségi oldalán olvashatnak.

Így fest Sopron a Károly-kilátóból
Galéria: Öt hazai várost ajánlunk őszre
Fotó: Roman Hobler / Flickr.com

A város fő látványossága a Tűztorony, melynek barokk hagymakupolája 58 méterre magasodik, és tiszta időben akár az Alpok vonulatai is kivehetők erkélyéről. Lentről legjobban a Fő tér irányából csodálhatjuk meg az építményt. Ugyanitt található az 1921-es népszavazásnak emléket állító Hűségkapu is, melynek eredményeképpen Sopron magyar város maradt. A városban sétálva érdemes megnézni a Caesar-házat, mely utolsó tulajdonosáról, a Caesar családról kapta nevét. Emeletén Soproni Horváth József olaj- és vízfestményeiből nyílt kiállítás, az utcaszinten pedig egy hangulatos borozóban kóstolhatunk elsősorban a helyi nedűkből.

Sopronban van egy különleges vadászati tanösvény is, amely interaktív táblákkal és kipróbálható vadgazdálkodási berendezésekkel várja látogatóit. De ha visznek magukkal túracipőt is, vagy szívesen kipróbálnának néhány extrémebb élményt, mondjuk a hajtányozást vagy a segway-t a szabadban, akkor aztán tényleg rengeteg kirándulási lehetőség közül lehet választani a környéken. Itt van hazánk legmenőbb turisztikai központja is: a Károly-magaslati Látogatóközpont épp a napokban nyerte el ezt a kitüntetést, de kilátója egyébként is a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye.

Oxigénért és fordított házért induljon Siófokra!

A Balaton ősszel is él és lélegzik, és az elkövetkező hetekben ennek számos jelét is adja, részben ingyenes programokkal. Siófokra ősszel is jó ötlet ellátogatni, főleg, ha nyáron irtózik az itt mulatozó tömegektől. Ígérjük, a város most egészen más arcát mutatja majd meg.

A parton sétálgatni, sétahajózni még mindig lehet. Mint oly sok helyen a tó körül, a strandokat ilyenkor nyitva találja, és a mosdókat is lehet még használni. Érdemes andalogni egyet a Jókai parkban, ahol két játszótér is található, vagy akár egy egész hosszú sétát tenni a hangulatos Batthyány utcán, melynek sarkán Jókai is birtokolt valaha egy szép villát. A Fő teret néhány éve felújították, egy izgalmas szökőkút áll a Víztorony árnyékában. A toronyba érdemes felmenni egyrészt a körbejárható, nyitott részen elénk táruló panoráma miatt - amit különösen naplementéhez ajánlunk -, másrészt mert van itt egy oxigénbár, ahol kaphat egy „szippantást a jóból", azaz 95%-os oxigénnel dúsított levegőt vehet magához.

Siófokon omnibuszozni is lehet
Galéria: Öt hazai várost ajánlunk őszre
Fotó: Siófok Hivatalos Turisztikai Portál

Ugyanitt a Fő téren október 6. és 8. között Halfesztivállal várják az érdeklődőket, akik pénteken többek között Szabó Balázs Bandájára rophatják, szombaton pedig Caramel és a Balkan Fanatik zenéjére. A különleges halételek mellett gyerekprogramok és -koncertek, illetve látványos akváriumok is színesítik majd a hétvégét.

Tudták, hogy Siófokon található hazánk legnagyobb és legszebb ásvány-magángyűjteménye? A Kálmán Imre sétány 10-ben található tárlatot nagyjából a Fő tér mögött találják egy magánházban, ahol összesen háromezer ásványt csodálhatnak meg, melyeket 1986 óta gyűjtögetett tulajdonosa. Ha pedig szeretnék megtudni, milyen is az, ha a feje tetejére áll a világ, látogassanak el hazánk első fejjel lefelé épült házába Siófokon, amely nemcsak kívülről különleges, de berendezései is ellentmondanak a gravitáció törvényeinek.

Lesz még más látnivaló is idén ősszel Siófokon: az operett szerelmeseit október 27. és 29. között várják, ekkor rendezik ugyanis tizedszerre a Kálmán Imre Emléknapokat, mellyel a siófoki születésű, világhírű zeneszerző előtt tisztelegnek – és tavalyhoz hasonlóan ismét lesz majd gyerekoperett is! Az Emléknapokat gálaműsor zárja majd; a programokat a Kálmán Imre Kulturális Központban tartják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek