Nemcsak bort, napenergiát is tankolhatunk Villányban

Nemcsak bort, napenergiát is tankolhatunk Villányban

Akár a napsugarak segítségével is „megtankolhatják" elektromos járműveiket ezentúl a villányi borvidék látogatói, a Bock pincészet ugyanis - az országban elsőként - adott át a napokban egy ilyen ingyenes töltőállomást, a Bock Hotel Ermitage parkolójában.

A még technikai újdonságnak számító „okos virág" berendezés tizennyolc négyzetméteres napelem-felületével közvetlenül a Nap energiájából termel áramot, és arra is alkalmas, hogy ezzel feltöltse az elektromos járműveket. Az ausztriai Smartflower cég által kifejlesztett szolár-rendszer látványnak sem utolsó: egy hatalmas virágot idéz. A napraforgóhoz hasonló elven működik, és negyven százalékkal hatékonyabb az eddig használt napelemes energiaforrásoknál, átlagosan 4000 kWh áramot termel.

Fotó: Marlon E / Flickr

 „Ha a természet kincseiből élünk, meg kell hálálnunk azzal, hogy minél kevésbé károsítjuk" – vallja a fenntartható megoldások iránt elkötelezett Bock József, aki műszaki végzettségű szakemberként legalább élvezi a modern technológiák alkalmazását, mint a borászkodást.

A Hotel Ermitage saját napelemekkel felszerelt legújabb szárnya már eleve úgy épült, hogy teljes egészében zöld energiaforrásokkal üzemeljen; az a céljuk, hogy száz százalékra emeljék a megújuló energiák felhasználását - írja a Pince Művek.

Az "okos virág" innováción fellelkesülve egyébként Bock József egy elektromos kerékpárt is vásárolt magának. „Mint oly sokan, én is szívesen járom biciklivel a Villányi-hegyet és környékét. Egész életemben kerekeztem, hát most itt volt az ideje ezen a téren is előrelépni és példát mutatni a környezetemnek" - fogalmazott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek