Újra látogatható a budavári Magdolna-torony

  Újra látogatható a budavári Magdolna-torony

  Befejeződött a budavári Mária Magdolna-torony építészeti és műszaki felújítása, így ismét birtokba vehetik azt a turisták.

  A csaknem hatszáz éves műemlék Buda egyetlen eredeti állapotban megmaradt, gótikus stílusban emelt középülete, amely az évszázadok során többször megsérült.

  Fotó: Wikipedia

  A Kapisztrán téren álló épület első emeleti ablakában egy 24 tagú harangjáték működik, amelynek legkisebb tagja 8, a legnagyobb csaknem 35 kilós. A bronzból öntött harangokat elektromágneses ütőszerkezet szólaltatja meg, amelyet számítógép által vezérelt, egyedi elektronika irányít. A harangjátékot vezérlő berendezést a torony első emeletén tekinthetik meg a látogatók - írja az MTI.

  A torony sokáig elhagyatottan állt. A felújítás végeztével kulturális-turisztikai központ kialakítását tervezik, amelynek kialakítása jövőre kezdődik.

  A hajdani Mária Magdolna templomot bizony nem kímélték a történelem viharai, meglehetősen változatos éveket élt meg. Használták levéltári anyagok tárolására, itt koronázták meg 1792-ben I. Ferencet, itt fosztották meg Martinovics Ignácot papi méltóságától, az általa vezetett jakobinus mozgalom résztvevői elleni per pedig a kolostorban zajlott, ahol rabokat is őriztek. 1817-ben a kolostorba költözött a budai főparancsnokság, a templom pedig helyőrségi templom lett, ahol katonai istentiszteleteket tartottak.

  Fotó: Wikipedia

  Az 1944-es ostrom során több bombatalálat érte az épületet: a tornyon repedések keletkeztek, északnyugati sarka leomlott; tetőzete, a szentély és a kápolnák fala szinte teljesen beomlott, csak tornya menekült meg. Csemegi József tervei szerint 1950–52 között állították helyre; a legszembetűnőbb különbség a háború előtti barokk állapothoz képest a csúcsíves ablakokban látható.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!