Különleges dísztálakkal bővült a híres Gyugyi-gyűjtemény

Különleges műtárgyakkal gyarapodott a mostanra 692 Zsolnay-porcelánritkaságból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény. Dr. Gyugyi László lelkesen kutatja az újabb Zsolnay darabokat a világ minden táján, most pl. hét dísztálat adományozott Pécsnek.

Fotó: Körtvélyesi László

 A Zsolnay gyár aranykorának legszebb darabjait bemutató tárlat 2010-es megnyitása óta kilencedik alkalommal bővült. Az új műtárgyakban közös, hogy mindegyik aranybrokát technikával készült fali dísztál. Az aranybrokát eljárás a Zsolnay gyárban az 1880-as évektől terjedt el, a műtárgyak különböző technikával előkészített felületére színarany mázat vittek fel, így a rajzolt minták az arany háttér előtt tűnnek fel.

A tálak közül négy kifejezetten nagy méretű, 37-38 cm-es. A tárgyak közül ötöt Klein Ármin tervezett és rajzolt saját kezével, ezek többségében mitologikus motívumúak, többek között nimfával, amorettel és antik jelenettel díszítve. Egy tál Kaldeway Kelemen, egy pedig Zsolnay Júlia tervezői munkáját dicséri. Előbbi egy ónémet katona portréját ábrázolja, míg Zsolnay Júlia tálja népies díszítésű, tulipános virágdekorral.

Fotó: Körtvélyesi László
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek