Bartók Béla itthon van otthon: fesztivál a Zeneakadémián

Szabadtéri koncerttel, gyermekprogrammal, városnéző túrával és a versenyzők megmérettetési sorrendjének nyilvános sorsolásával kezdődik szombaton a Bartók Világverseny és Fesztivál – írja az MTI.

Az első alkalommal megrendezett verseny egyik legfontosabb üzenete, hogy Bartók Béla itt van otthon, itt vannak a gyökerei. Olyan komplex művészi teljesítmény, hagyaték áll mögötte, ami arra sarkallta a Zeneakadémiát, a zenetudós alma materét, hogy a 135. születésnap megkoronázásaként meghirdessék ezt a rendezvényt. A szervező célja hidakat építeni Bartók zenéjével, amelyet az emberek világszerte felismernek, mert annyira egyedi és magyar.

A Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából útjára indított, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló Bartók Világverseny és Fesztivál 44 ezer euró összdíjazású verseny. Különlegessége, hogy nem egy kategóriában hirdetik meg periódusonként ismétlődve, hanem hatéves periodikában, kétévente más hangszercsoportban. A versenyhez tudományos szimpózium is kapcsolódik, valamint a nyitónapon a Liszt-kukacok Akadémiájával a gyerekeket, a műveket bemutató előadásokkal a zeneszerető közönséget szólítják meg.

A Zeneakadémia tárt kapukkal várja a hétvégén a Bartók-rajongó közönséget

Fotó: Fazekas Istvan / Facebook / bartokworldcompetition


A versenyen idén a hegedűsöké a főszerep. A versenyen 46 fiatal, harminc év alatti hegedűs méri össze tudását a nemzetközi zsűri előtt. A versenyzők megmérettetési sorrendjének nyilvános sorsolása a Liszt Ferenc téri szabadtéri színpadon lesz szombat délután.

Az ingyenes elődöntőkben a versenyzők Bartók 1. vagy 2. rapszódiájának legalább egy tételét, valamint Bach hegedű szólószonátáinak és partitáinak minimum egy tételét adják elő.

A végleges helyezések a szombati nagyzenekari döntőben alakulnak ki, amelyen Bartók, Beethoven, Brahms vagy Csajkovszkij versenyművét szólaltatja meg a három legjobbnak ítélt versenyző a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Kovács János vezényletével. A verseny nyertesét szeptember 17-én a gálakoncerten hirdetik ki.

További részletek a fesztivál közösségi oldalán olvashatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek