Nézzen képeket a Szépművészeti megújult Román csarnokáról

Nézzen képeket a Szépművészeti megújult Román csarnokáról!

A végéhez közeledik a Szépművészeti Múzeum Román csarnokának felújítása, az új kiállító- és közönségforgalmi terek kialakítása pedig az év végére fejeződik be – írja az MTI. Átfogó rekonstrukciója után a Szépművészetit 2018 őszén veheti ismét birtokba a közönség. Nézze meg galériánkban a hétfői sajtóbejáráson készült MTI-képeket!

Részlet a Román csarnokból
Galéria: Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnok
Fotó: Kallos Bea / MTI

Legutóbb az 1940-es évek elején lehetett teljes pompájában látni a második világháborúban megsérült, majd azóta bezárt Román csarnokot, amelynek műemléki rekonstrukciója az egész beruházás „szíve". A csaknem kilencszáz négyzetméter alapterületű terem falfestményein hetven restaurátor dolgozott. Mintegy kétezerötszáz négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá ezerötszáz liter konzerválóanyag, valamint öt és fél kiló aranylemez felhasználásával. A csarnokban már csupán a párkány alatti falrészről hiányzik a festés.

A Liget Budapest projekt keretében zajló munkálatok nem csupán a Román csarnokot érintik: a múzeum kiállítóterei kétezer négyzetméterrel bővülnek. A múzeum reneszánsz stílusú Michelangelo-termét például az 1970-es években vasgerendákkal galériázták, hogy a könyvelést odahelyezhessék; most ezt a termet is rekonstruálják, de a második emeleten és a mélyföldszinten is bővülnek a kiállítóterek.

A felújítás 14 ezer négyzetmétert, az épület alapterületének mintegy negyven százalékát érinti. A csaknem tízmilliárd forintos beruházás keretében korszerűsítik a fűtésrendszert, elvégzik a komplex akadálymentesítést, klimatizálják a kiállítóterek egy részét, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket, korszerű restaurátor- és raktárműhelyeket alakítanak ki. A műtárgyraktáraknak csaknem ötszáz négyzetméterrel több hely jut a megújult épületben.

Az utolsó ecsetvonások
Galéria: Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnok
Fotó: Kallos Bea / MTI

Az épület jobban kiszolgálja majd a közönséget is: a nagyobb térbe áthelyezett Egyiptomi gyűjtemény eddigi helyén melegkonyhás étterem nyílik, drasztikusan megnövelik a ruhatárak kapacitását és sokkal nagyobb teret kap a múzeumpedagógia is.

A Román csarnokot a tervek szerint ideiglenesen már a Szépművészeti megnyitása előtt, 2018 tavaszán bemutatják a közönségnek.

A megújult épület 2018 elejétől a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 19. század előtti gyűjteményeiből rendezett új állandó kiállításnak ad otthont. 2018 és 2019 fordulójára a Szépművészeti tervbe vett egy Leonardo-kamaratárlatot, 2019 őszén pedig Rubens és a flamand barokk művészetét bemutató nagykiállítás nyílik majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek