Csak holnap este lesz látható Luther saját kezével írt végrendelete

Legalábbis eredetiben, mert utána Wittenbergben állítják ki. Az Evangélikus Országos Múzeum idén is készül a Múzeumok éjszakájára.

Tekintse meg az első magyarországi Luther portrét, Petőfi első versének kéziratát, vagy a nyársat, melyre Caraffa tábornok tűzette a kivégzett Radvánszky György fejét - így csalogatja látogatóit weboldalán az intézmény a június 24-i rendezvényre, ahol először lehet majd végigjárni az evangélikus múzeum új állandó kiállítását, a Luther öröksége című tárlatot. A megújult építészeti terekben berendezett kiállítás egyedülálló digitális alkalmazások segítségével mutatja be a magyarországi evangélikus egyház történetét, művészetét és néprajzát.

A végrendelet négy oldalas, melyhez az ötödiken a tanúk aláírása tartozikFotó: Eol.lutheran.hu

 Luther Márton 1815 óta Magyarországon őrzött eredeti végrendeletét például közel negyven éve nem láthatta a nagyközönség. Az evangélikus egyház által őrzött rendkívüli dokumentumot a Múzeumok éjszakáján eredetiben mutatják meg a látogatóknak, még mielőtt egy wittenbergi időszaki kiállításra viszik. Ilyen alkalom eddig még nem volt, az új állandó kiállításon egy látványos alkalmazás segítségével ráadásul mindent meg lehet tudni a végrendeletről (de ezen az oldalon olvashat is róla).

A tavaly novemberre megújult budapesti, Deák téri múzeum egyébként néhány napja kapott rangos nemzetközi díjakat az International Counsil of Museums (ICOM) múzeumi filmekkel és digitális alkalmazásokkal foglalkozó szakbizottságától. Így aztán idén az evangélikus múzeum kapta a fődíjat, ezüstéremmel tüntették ki a múzeum állandó kiállításán látható, virtuális templomot bemutató alkalmazásukat, és a múzeum egyéb digitális tartalmait is különdíjjal jutalmazták.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek