A világ egyik legnagyobb gyászhintóját mutatják be a Fiumei úti sírkertben

  A temetőkhöz és az emlékezéshez kapcsolódó kortárs képzőművészeti kiállítás, tematikus séták és egy fényfestéssel kísért esti koncert várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján a Fiumei Úti Sírkertben.

  Június 24-én, szombaton délután négykor adják át ünnepélyes keretek között az Apponyi-hintót, amelyet még a Székesfővárosi Temetkezési Intézet megrendelésére gyártottak 1928. és 1932. között a budapesti Misura kocsigyárban.

    

  Galéria: A világ egyik legnagyobb gyászhintóját mutatják be a Fiumei úti sírkertbenFotó: Lakatos Péter / MTI

   

  A muránói üveggel és bronz szobrokkal díszített hintó súlya 3,5 tonna, hossza 5,5 méter és 4 méter magas.1933-és 1941 között négy alkalommal - először Apponyi Albert temetésén - használták, majd a második világháború alatt nyoma veszett. Húszévnyi kallódás után bukkantak rá, és 1963-ban a Közlekedési Múzeum tulajdonába került.

   

  Eddig még soha nem volt kiállítva

   

  A Nemzeti Örökség Intézete a Közlekedési Múzeummal megállapodva 2016 novemberében döntött a hintó restauráltatásáról. A gyászhintót a munkálatok végeztével Budapestre szállították, ahol a Múzeumok Éjszakáján rendezett ünnepélyes átadót követően június 24-től egy erre a célra épített, különleges csarnokban lesz látható a Fiumei Úti Sírkert főbejáratánál - olvasható az intézmény weboldalán.

  A Múzeumok Éjszakáján este kilenckor a sírkert egyik legszebb építészeti emlékénél adnak egyórás koncertet a Virtuózok szereplői, amely közben különleges fényfestési technikával világítják meg a szecessziós stílusú Árkádsorokat és a sírkert mauzóleumait este 11 óráig. A programokról bővebben itt olvashatnak.

   

  Galéria: A világ egyik legnagyobb gyászhintóját mutatják be a Fiumei úti sírkertbenFotó: Lakatos Péter / MTI
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!