Pünkösdkor ismét a szerelmeseké a Rózsakő

Pünkösdkor ismét a szerelmeseké a Rózsakő

 

Tizedszer rendezik meg a jegyespárok ünnepét a badacsonyi Rózsakőnél – írja az MTI. A szerelmesek kövének is nevezett sziklánál a pünkösdi ceremónián részt vevő párok eljegyezhetik egymást.

A legenda szerint Kisfaludy Sándor költő és felesége, Szegedy Róza itt fogadott hűséget egymásnak, ennek emlékére érkeznek a párok a szerelmesek kövéhez, hogy felhúzzák egymás ujjára az eljegyzési gyűrűt.

A Badacsony egykor működő vulkánjából származó szikla a helyi legendák szerint jó hatással van a szerelmi életre. Azok a párok, amelyek háttal a Balatonnak megpihennek itt egy kis időre, hosszú, boldog házasságban reménykedhetnek.

A ceremónia pünkösdvasárnap délelőtt a jegyespárok köszöntésével kezdődik a badacsonytomaji Bazalttemplomnál, majd a résztvevők énekelve, táncolva vonulva köszöntik az ünnepet, felsétálnak a Badacsony-hegyre, a kőhöz. A Rózsakőnél a párok eljegyzési gyűrűt kapnak, ami örök emlék lehet számukra a Badacsonyban tett fogadalmukról. A Szegedy Róza-háznál koccintásra várják őket, és kisorsolnak közöttük egy badacsonyi hosszú hétvégés nyaralást. Végül közös táncra várja a résztvevőket a Tördemic Néptáncegyüttes.

A híres szerelemkövön a jelek szerint már sokan megpihentekFotó: Dankaházi Lóránt / Flickr.com

A korábbi években általában tizenöt-húsz pár jött el a programra; 2011-ben voltak a legtöbben, akkor 33 jegyespár vett részt az ünnepen. A ceremónián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket idén június 1-jéig várják.

Több pár is visszajár a rendezvényre, hogy vendégként részt vegyen a ceremónián. Van olyan házaspár, amely már ötször eljött, és minden alkalommal megújítja fogadalmát a Rózsakőnél.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek