A természet rajongói közel száz filmet nézhetnek ingyenesen Gödöllőn

A természet rajongói közel száz filmet nézhetnek ingyenesen Gödöllőn

Bár szép idő lesz a hétvégén, de az egyik napon érdemes lesz a túrázást természetfilmekre cserélni. Csaknem száz alkotás lesz ugyanis látható az elmúlt két év nemzetközi terméséből a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon – írja az MTI.

Fotó: Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál / Facebook

A május 26. és 28. között megrendezésre kerülő fesztivál keretében egy nemzetközi és egy Kárpát-medencei versenyt is meghirdettek, amelyekre ötvennyolc országból háromszáz nevezés érkezett. A legnagyobb európai filmstúdiók is jelentkeztek alkotásaikkal az összesen kilenc szekcióba. Négy helyszínen lesznek ingyenes vetítések, a Királyi Kastély Lovardájának három termében és az Alsóparkban: ez utóbbiban egy húsz négyzetméteres LED-falon.

A szekciódíjak mellett hat kiemelt díjért és számos különdíjért versenghetnek a résztvevő természet- és dokumentumfilmek, köztük David Attenborough legújabb alkotása vagy Jared P. Scott The Age of Consequences, Európában először Gödöllőn vetített filmje is. Az Európa Kék Szalagja elnevezésű fődíj egymillió forintos, míg a Kárpát-medencei külhoni magyar alkotói díj 500 ezer forintos pénzjutalommal jár.

Az ingyenes vetítések mellett szemléletformáló programok, a Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítás kibővített változata, az első alkalommal meghirdetett Trash Art Magyarország hulladékszobor-kiállítás, filmszakmai és környezetvédelmi workshopok, diák film- és fotókiállítás, zenei tehetségkutató és könnyűzenei koncertek is várják a közönséget. A sokszínű program részletes leírását itt olvashatja.

A szemét felhalmozódása korunk egyik legfontosabb kérdése. Magyarországon évente mintegy 8,7 millió tonna, azaz két Gellért-hegynyi hulladék termelődik. A kiállítás helyszínén, az Alsóparkban több mint húsz művészcsoport 2-2,5 méter magas, szemétből készült szobrot állít fel, hogy felhívja a figyelmet a problémára. Az alkotások több más fesztiválon, rendezvényen is láthatóak lesznek a jövőben.

A fesztivállal egy időben rendezik meg az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat, amelyek keretében természet- és környezetvédelmi tematikájú filmválogatás és kísérőprogramok várják a közönséget tizenkilenc magyarországi nagyvárosban, valamint Székelyudvarhelyen és Kolozsváron is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek