Székesfehérvár, Dunaújváros és Pécs is izgalmas programokkal készül a Régészet napján

Székesfehérvár, Dunaújváros és Pécs is izgalmas programokkal készül a Régészet napján

 

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum (SZIKM) a római kort, a dunaújvárosi Intercisa Múzeum a bronzkort helyezi előtérbe a Régészet napja alkalmából tartandó szombati rendezvényeken, Pécsett pedig a szerzetesség kerül középpontba – írja az MTI.

Fotó: Szent István Király Múzeum / Facebook

A Szent István Király Múzeum Közösségek régen és ma címmel kapcsolódik az országos programsorozathoz. Székesfehérváron már pénteken megkezdődnek a rendezvények, hiszen a Rendházban előadást hallgathatnak az érdeklődők Pannonia Cristiana –Keresztény közösségek a római Pannóniában címmel, amely régészeti forrásokra támaszkodva igyekszik képet rajzolni a Pannóniában élt ókeresztény közösségek életéről.

Szombaton a Fejedelmi kincsek című időszaki kiállításon háromóránként tárlatvezetéseket tartanak, miközben Rácz Piroska antropológus a csontok titkairól mesél. Az intézmény díszudvarán bárkiből régész lehet, ha részt vesz a miniatűr ásatáson, ahol a múzeum régészeinek vezetésével földbe rejtett kincsek és Samu, a csontváz után kutathat. Az ókori fotósarokban a látogatók egy kép erejéig római polgárrá válhatnak, de lehetőség lesz a rómaiak körében nagy népszerűségnek örvendő táblajátékok és kockajátékok kipróbálására is. Részletes programleírás a múzeum Facebook-oldalán.

A dunaújvárosi Intercisa Múzeumban szombat délután várják a régészet iránt érdeklődőket. Az intézmény udvarán lehetőség lesz egy rekonstruált bronzkori sír feltárására, a gyerekeket pedig játékos kincskeresés várja az épületben. A résztvevők kézbe is vehetnek régészeti leleteket, és ásatási anyagokon keresztül megismerkedhetnek az emberi csontvázzal. Kézműves foglalkozások is lesznek: barlangrajzokat, bronzkori fibulát és római kori drótékszereket készíthetnek a résztvevők. Programleírást a múzeum Facebook-oldalán találhat.

A Magtár Látogatóközpont Pécsett - valaha püspöki borospince, ma előadások, konferenciák helyszíneFotó: Magtár Látogatóközpont / Facebook

A szerzetesség témáját körbejáró előadásokkal, tárlatvezetéssel és kirándulással kapcsolódik a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) pénteken és szombaton a Régészet napja országos rendezvénysorozathoz.

Péntek délelőtt Nagy Levente a késő antik szerzetesség kezdeteiről, Fedeles Tamás pedig a középkori dél-dunántúli barátokról tart előadást a Pécsi Egyházmegye Magtár Látogatóközpontjában, Pécsett.

A budapesti Szépművészeti Múzeum legjelentősebb egyiptomi tárgyaiból a pécsi Csontváry Múzeumban nyílt időszaki kiállításon szombaton tíz órától Tillai Gábor történész tart tárlatvezetést. Ugyancsak aznap délelőtt indul túra a mecseki Jakab-hegyre Gábor Olivér régész vezetésével: a résztvevők délelőtt tíz órakor találkoznak az Égervölgyi-tónál. A Jakab-hegyen épült pálos kolostor történetéről és a szerzetesrendről Kárpáti Gábor régész mesél a kirándulás résztvevőinek.

A régészet napi programokat a JPM a Pécsi Egyházmegyével és a Pécsi Tudományegyetemmel közösen bonyolítja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek