A 150 éves magyar bélyeg ritkaságok kiállításával és az egész országban körbeguruló tárlattal ünnepel

A 150 éves magyar bélyeg ritkaságok kiállításával és az egész országban körbeguruló tárlattal ünnepel

Két kiállítás is látható az idén a magyar bélyeg százötven éves fennállásának emlékére. Furcsa, néha vicces tárgyakat a múltból, és a trezorok mélyéről több százmillió forint értékű bélyegkülönlegességeket láthatnak majd az érdeklődők a Postamúzeum és Bélyegmúzeum falai között – tudtuk meg a szervezőktől. Az országot pedig egy guruló postatörténeti kiállítás járja be az idén.

Postamúzeum

A világviszonylatban is szinte egyedülálló magyar Bélyegmúzeum számos külföldi turista célpontja Budapesten. Ennek egyik oka, hogy hazájuk bélyegkülönlegességeit is megtalálhatják az ékszerdoboz jellegű kiállítóhelyen (s van úgy, hogy azokat csak itt láthatják, mert saját országukban nem maradt fenn belőle múzeumban, csak esetleg magángyűjtőknél). A Magyar Posta 1931-től fontosnak tartotta nemcsak a saját bélyegeinek, hanem a hozzá beérkező tiszteletpéldányoknak a múzeumi gyűjtését és megőrzését. Ennek köszönhető, hogy ma a múzeumnak több mint tizenhárom millió darabot számláló felbecsülhetetlen értékű gyűjteménye van.

A most megnyíló új időszakos kiállítás az első magyar bélyegsor születésnapját ünnepli. A kiállításhoz szervezett konferencia napjától, 2017. június 1-jétől lesznek láthatók a kiadás világhírű különlegességei, a piros három krajcáros szám tévnyomatok. Hat darabot ismer a filatéliai szakirodalom, melyek közül két példány látható majd a Bélyegmúzeumban azok mellett a féltett kincsek mellett, amelyeket csak különleges alkalmakkor vesznek elő a páncélteremből. A kiállítás 2017. december 31-ig lesz látogatható.

A magyar bélyeg megünneplésére egy rendhagyó postai kamion is útnak indul, hogy bemutassa a százötven éve történt, postatörténeti jelentőségű eseményeket.

Az utazó kiállítást a ma postai célokra használt legnagyobb méretű, 18 tonnás teherautóban rendezték be. Az erre a célra átalakított jármű május 4-én a Postamúzeum elől indult országjáró útjára, melynek során megáll azokon a településeken, melyeken százötven éve először nyílt postahivatal. Útja során ellátogat országos fesztiválokra, és megmutatja a rakterében rejtőző kiállítást az útvonalába eső településeken is.

Postamúzeum

Májusban Észak-Magyarországon – Budapest, Érd, Hatvan, Ózd, Eger és Salgótarján környékén – lehet találkozni a guruló kiállítással. Júniusban az Alföldre látogat a kiállítás, Cegléd, Szolnok, Kecskemét, Kiskunhalas és Szekszárd térségébe utazik. A Múzeumok Éjszakáját Balatonszemes központjában, a hajdani posta- és lóváltóállomáson berendezett Postamúzeum programjához csatlakozva tölti. A júliusi kulturális fesztiválokhoz kapcsolódóan Sopronba (VOLT) látogat, majd a Visegrádi Palotajátékokon és az EFOTT-on (Velence) találkozhatnak a tárlattal az érdeklődők. Július vége–szeptember eleje között a Dunántúlt járja be Veszprém, Szabadbattyán, Siófok, Dombóvár, Kaposvár, Pécs központokkal. Augusztus derekán a Hungaricum Fesztiválhoz kapcsolódóan Szegeden és környékén lesz látható a tárlat. Ezután kis kitérőt tesz a Debreceni Virágkarneválra és a budapesti Nemzeti Vágtára, majd az őszt a Nyírségben és a Hajdúságban köszönti.

Postamúzeum

A kiállítás bemutatja magyar posta függetlenné válásának és első évtizedeinek történetét, a posta egyesítését a távíróval és a távbeszélővel, és azt, hogyan alakult ki a századfordulóra a világ egyik legjobb postaszolgálata. A hagyományos muzeológiai eszközök mellett a legmodernebb kiállítási technika, az Augmented Reality segítségével százötven éves múltunk jellegzetes figuráját is a kocsiba varázsolták a szervezők, aki életnagyságban, szemtől szemben jelenik meg a látogatóval. Az utazó kiállítás októberben, a Postai Világnap idejére érkezik vissza Budapestre, s zárul öthónapos körútja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek