Ünnepelje várrom-túrával a húszéves Balaton-felvidéki Nemzeti parkot!

Ünnepelje várrom-túrával a húszéves Balaton-felvidéki Nemzeti parkot!

Idén 20 éves a Balaton-felvidéki Nemzeti park, amely számos programmal ünnepel a látogatóival együtt. A Keszthelyi-hegységben például az általuk szervezett túrák többsége 20 km körüli távot jár be, megemlékezve a nemzeti park kihirdetésének évfordulójáról. A hosszú távú, nagy szintkülönbséget átfogó túrákat a terület természetvédelmi őre vezeti.

Zalaszántó, Tátika váraFotó: SamuT / Wikipedia

 

Az első ilyen, május 20-i kirándulás során a túrázók Zalaszántóról indulva Zala megye mindkét fennmaradt középkori várromját meglátogatják. A Tátika bazalt platójának vadregényes bükkösétől a Szántói-medence kékperjés rétjein keresztül kapaszkodnak fel a Meleg-hegy dolomit szikláira épült Rezi várhoz, ahonnan a Szent Ilona-völgyön át gyalogolnak vissza Zalaszántóra.

Az ingyenes túra a zalaszántói Turul parkolóból indul, találkozás reggel kilenckor. A 8-9 órásra tervezett túra során a résztvevők 22 km hosszú utat és 750 méternyi szintkülönbséget járnak be. A programról bővebben itt.

 

Rezi vár - nem a törökök harcoltak érte

 

A vár meghódítását akkor is kár kihagyni, ha esetleg nem kifejezetten túrázni indul, csak mondjuk Keszthely környékén jár. A 427 méteres sziklaormon magasodó vár a 13. században épült. Történetét feudális belháborúk, tartományurak és királyok közötti harc fémjelzi. Volt a Kőszeg, a Lackfi, a Gersei Pethő család kezén, harcolt érte Anjou Károly, Luxemburgi Zsigmond és Kinizsi Pál is.

Harci értéke ugyanakkor nem volt jelentős. Az egyik olyan Balaton környéki várnak számít, amiről leginkább annyit tudni, hogy a törökök nem akarták minden áron megszerezni. Persze ettől függetlenül lehet, hogy felgyújtották egy portya során, de az sem kizárt, hogy a magyarok rombolták le, nehogy török kézre jusson. Mindenesetre nem építették újjá, 1592-ben pedig már eleve romként szerepel egy oklevélben. Aztán 2000-ben kezdődött meg a helyreállítása, négy évszázados enyészet után.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

 

Európai Geoparkok Hete: gyereknapi kedvezmények a Csodabogyós-barlangban 
És nem ez az egyetlen, amiért érdemes lesz a térségbe látogatni még májusban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek