Szombaton végignézheti az állathajtást Hortobágy Kilenclyukú hídján

  Április 22-én tartják Hortobágyon a Szent György-napi Kihajtási Ünnepet és Kézműves Vásárt, amelyen idén is csikósokkal, pásztorokkal és látványos felvonulással ünneplik meg az állatok hagyományos tavaszi kihajtását.

   A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét Szent György napjától, április 24-től számítja. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében, az időjárástól és a legelők állapotától függően ekkor hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor fogadtak pásztorokat és béreseket, de a juhbemérés - vagyis a juhok fejéséhez szükséges mérőeszközök előkészítése - is ekkor kezdődött.

  A hortobágyi Szent György-napi Kihajtási Ünnepen a látogatók pásztorokkal és állataikkal ismerkedhetnek meg, de a Kilenclyukú hídon áthajtott jószágok, a csergető csikósok, a híres pusztaötös és a híd lábánál legelésző, szürkemarha gulya önmagukban is különleges látványt ígérnek.

  Fotó: Hortobágyi Nonprofit Kft.

   A Világörökségünk, a Puszta napja című egész napos rendezvény programjai a puszta szimbólumává vált Kilenclyukú hídon és a környező műemléki épületekben zajlik majd. A Hortobágyi Csárda például egész nap pusztai ételekkel várja vendégeit, ahol szürke marhából, rackajuhból és házi bivalyból készült fogásokat kóstoltatnak majd. A vásártéri kézműves forgatagban pedig bioételek, bioborok, természetes kozmetikumok, gyógyhatású, népi termékek vásárával és színes programokkal várják a látogatókat. Április elején mi is jártunk a Hortobágyon, ha önöket is érdekli, mit lehet látni és egyáltalán csinálni hazánk legnagyobb nyugiszobájában, akkor kattintsanak ide.

  Újabb cikkünk ebben a témában:


  Pompás bemutatóval harangozzák be a Hortobágyi Lovasnapokat - 2017.06.20.
  Szereti a lovakat és a lovas kultúrát? Pazar képeket mutatunk a mátai ménesről.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!