Ingyenes tárlatvezetéssel várják a látogatókat a Tájházak napján

  A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak napja című országos rendezvénysorozatát április 22-én és 23-án.

  A 2013-ban indult programsorozat célja, hogy az év egy napján felhívja az érdeklődők figyelmét a hazai tájházakra, akár azzal, hogy ilyenkor a megszokott látnivalók mellett rendhagyó programokat is kínálnak látogatóiknak. 

  Gombosi népviseletek Izsák Zoltán magángyűjteményéből az Ócsai TájháználFotó: Magyarországi Tájházak Szövetsége

  Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket, meghatározott időpontokban pedig szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyen hagyományőrző csoportok lépnek fel, kézműves vásárokat tartanak, és számos hagyományos magyar étellel készülnek a tájházak konyháin.

  Idén a Boldogi Tájház lesz a programsorozat kiemelt helyszíne, a nemrég felújított tájházban nyitáskor hagyományőrző műsor fogadja az érkezőket, a kézműves mesterségek közül pedig a kosárfonást és a korongozást lehet majd kipróbálni. A falu lakói ezen a napon jellegzetes süteményüket, a hagyományos boldogi nagyrózsával készítik el éss kínálják körbe a látogatók között, és ha valaki nagyon szeretné, még boldogi viseletet is magára ölthet egy fotó kedvéért. A tájházban kétóránként tartanak tárlatvezetést, de amíg a látogatók várakoznak a következő csoportos bejutásukra, addig pont van idő egy lovas kocsira felpattanva a faluban is körbenézni.

  Boldogi viselet egy apróságonFotó: Magyarországi Tájházak Szövetsége

  Az ingyenesen nyitva tartó tájházakról és a programokról bővebben az esemény Facebook-oldalán olvashatnak.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!