Hétszáz pálinkát kóstol végig a zsűri a Gyulai Pálinkafesztiválra

Hétszáz pálinkát kóstol végig a zsűri a Gyulai Pálinkafesztiválra

Idén 18. alkalommal rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált, mely többek között versennyel emlékezik meg e népszerű hungarikumról. Ma megkezdődik a Brillante 2017 Pálinka és Párlat Versenyre nevezett minták érzékszervi zsűrizése.

Az ideális magyar pálinka: gyümölcsös az aromája, lágy és harmonikus. A kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 18-49 évesek körében, 1000 fő megkérdezésével 2009-benFotó: MTI

Idén több mint hétszáz párlatot neveztek a versenyre. A fesztivál főszervezője az MTI-nek elmondta: a bérfőzetők és magánfőzők versenyére a tavalyinál csaknem kétszer több, összesen ötszázötvenhét mintát neveztek be az országból. Határon túlról is érkeztek párlatok, Szerbiából tizennégy, Szlovákiából kilenc, Romániából hét mintát zsűriznek. Volt, aki egy mintával nevezett, de olyan készítő is akadt, aki több mint húszfajta párlatot küldött a megméretésre. Idén ismét meghirdették a kereskedelmi főzdék számára is a versenyt.

Több száz pálinkát kell végigkóstolnia a zsűrinekFotó: Gyulai Pálinkafesztivál / Facebook

A huszonnégy tagú szakmai zsűri a tisztaságot, karaktert, szájérzetet és az utóérzetet, harmóniát pontozza. Elővizsgálat során már megvizsgálták a mintáknál az alkohol, réz, ciánhidrogén, metilalkohol tartalmat és a hozzáadott cukrot.

 

A 18. Gyulai Pálinkafesztivált április 28. és 30. között tartják, a verseny eredményhirdetése 29-én, szombaton lesz. A fesztiválszervezők idén is sokszínű programmal várják az érdeklődőket. Ami a zenét illeti, meglehetősen vegyes lesz a kínálat: az első napon a Karthágó, illetve Nagy Feró és együttese, másnap az R-GO és a Péterfy Bori Love Band, a zárónapon pedig Rúzsa Magdi ad koncertet. Természetesen nem csak a pálinkafogyasztókra gondoltak, hisz Gyulára gyerekkel is érdemes utazni: a gyerekeket táncegyüttesek, a Kolompos, valamint a Fülemüle zenekar szórakoztatják, és a zárónapon egy regionális íjászversenyre is sor kerül.

Ha pedig elfáradtunk, vár minket a gyulai Várfürdő, ahol az AquaPalotában felfelé is lehet csúszdázni. Ha pedig az időben szeretnénk visszarepülni egy kicsit, nézzük meg az Almásy-kastély felújított szobáit.

Már ősszel tíz jó okot tudtunk, ami miatt érdemes volt Gyulára látogatni – ezek száma tehát egyre nő. Kultúra-rajongóknak a Várszínház nyári programját is ajánljuk: három bemutatóval készülnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek