A hétmillió tulipán kertje és az igazi húsvét Palócföldön

Ha ránk hallgat, ide utazik áprilisban. Azt gondolná, hogy egy virágoskertért nem érdemes több mint ezer kilométert utazni? Esetleg azt, hogy a húsvét legfeljebb tízéves korig izgalmas? Áprilisban mindkét állítás ellenkezőjéről megbizonyosodhat!

Ebben a hónapban két előítéletünkkel is leszámolhatunk! Kezdjük a külföldi kalanddal: áprilisban még az is kedvet kaphat a virágnézegetéshez, aki egyébként nem kezd azonnal csomagolni ha hírt adunk a minden évben hat-nyolc héten át nyitva tartó megaméretű tulipánoskertről.

Kiigazítás: hétmilliós kert, de nem csak tulipános

Méreteire utalva "Európa kertjének" is nevezik Keukenhofot. Az itt nyíló virágok száma hétmillióra becsülhető, de ezeknek körülbelül "csak" a fele tulipán. A többi virág is jellemzően hagymás, ezeket az elvirágzás után természetesen kiássák a földből. A nagy területen több elkerített, külön kert is látogatható: a pavilonok virágkiállításain igazi ritkaságokban gyönyörködhetünk. Érdemes csúcsidőben érkezni - már ami a virágzást illeti -, de nem szabad elsietni az utazást! A kert ugyanis akkor pompázik teljes szépségében, amikor a tulipánok virága elkezd szépen kibomlani – ez pedig április második felére tehető.

Meseút
Galéria: A hétmillió tulipán kertje és igazi húsvét Palócföldön
Fotó: Northfoto

Kalandok Tulpomaniában

Tulpomania a hivatalos neve a Julia nevű pavilon egyik kiállításának, de nevezzük most így egész Keukenhofot. Közben persze felmerülhet a kérdés, hogy mivel tölthetjük el az időt, ha már túlcsordultak az érzékszerveink a virágok látványától és illatától. Persze ez csak akkor történhet meg, miután részt vettünk egy flower show-n, vagyis olyan tematikus bemutatókon, ahol virágkertészek sorakoztatják fel a porondon a tulipánokat, az orchideákat, a liliomokot és a fríziákat.

Vegyük hollandra a figurát! Bringázzunk Keukenhofban
Az óriási kertben nemcsak gyalogosan, biciklivel is közlekedhetünk. A helyszínen bérelhetünk bringát, 10 euróért hagyományosat, 25 euróért pedig tandembiciklit. Bizony, két és félszer annyiba kerül a tandem, pedig annak is csak két kereke van!

De részt vehetünk kisebb workshopokon is, ahol profiktól tanulhatjuk meg, hogyan gondozzuk virágainkat otthon, akár kertünk, akár csak egy erkélyünk van - vagy ha az sincs, virágunk attól még lehet. De ezeken túl is tucatnyi program várja a látogatókat a virágpiactól kezdve a virág tematikájú divatshow-okon át a külön, gyerekekhez szóló virágültetésig.

Park, tó, hattyúk, idill
Galéria: A hétmillió tulipán kertje és igazi húsvét Palócföldön
Fotó: Northfoto

A kert területén több játszótér, büfé és étterem működik, és nem is lennénk Hollandiában, ha nem szelnék át helyes kis csatornák a szárazföldi részeket. Így aztán csónakázhatunk is, ami kellemesen szakíthatja meg az egész napos talpalásunkat. És még csak eveznünk sem kell, mert a csónakokat halk villanymotorok hajtják. A 45 perces turnusokra 8 eurót kell fizetniük a felnőtteknek, 11 éves korig pedig 4 eurót.

Belépőárak
Felnőtt jegy: 16 euró
Gyerekjegy 11 éves korig: 8 euró
3 éves korig ingyenes
1 órás túra idegenvezetővel: 6 euró

Ha most (vagy soha) nincs kedve repülni: telekocsival Hollandiába

Amszterdamtól és Hágától is mintegy 40 kilométerre található Keukenhof. Ha már kint vagyunk a két holland város egyikében, legegyszerűbb a gyors holland vasútvonalat használni Keukenhofig. Sprinter és InterCity járatok mindkét városból indulnak.

No, és mit ígérnek a telekocsisok? Ha gyors utat nem is - hiszen át kell szelni Európát -, egy vállalható közlekedési lehetőséget annak, aki nem szeret, netán egyenesen retteg repülni, és semmi kedve több mint 1400 kilométert levezetni Keukenhofig (Budapestről számolva). Körülbelül 16 órás utat ígérnek a telekocsis sofőrök, amiért 30-33 ezer forint körüli összeget kérnek el egy útra. Drágább tehát, mint fapadossal kiutazni Hollandiába, és egy-egy napunk ugrik is vele, de sokaknak ez az ideálisabb választás.

Helló, Hollókő!

De irány Hollókő! Na igen, ezt nevezzük úgy, hogy emberléptékű
Galéria: A hétmillió tulipán kertje és igazi húsvét Palócföldön
Fotó: Hűvösi Csaba / Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.

Egy másfajta élményt és szépséget képvisel Hollókő, amely áprilisban vonzza a legtöbb látogatót az évben. Mi mégis ebben a nyüzsgő időszakban ajánljuk a – tömegiszonyban nem szenvedő – utazóknak a leghíresebb magyar falut.

Tényleg a leghíresebb falu
Hollókő az első olyan magyar hely volt Budapest mellett, amit az UNESCO felvett a világörökségek közé, 1987 óta tagja a listának.

Hollókőn a húsvétnak azért is van nagy jelentősége, mert azt mutatja meg néhány napban, amit a kis palóc falu az év minden napján képvisel. Mégpedig azt, hogy nem egy élő falumúzeum, nem egy skanzen. A falut olyan hagyományőrző emberek lakják, akik a XX. század előtti életmódra jellemző foglalkozásokat űzik – nem vitrinek mögött mutogatva, hanem valóban életben tartva kulturális örökségünket. Hollókő jövője azonban kétséges: a falu lakóinak 70 százaléka nyugdíjas, a település átlagéletkora pedig 50 év felett van.

Egy aranyos adat
Hollókő lakossága 329 fő. Egy ilyen csöpp hely a világörökség része, bizony!

Vízbevető hétfő

Hollókőn járva városi puhányságnak tűnhet a kölnivel való locsolkodás. Az igazi húsvéti locsolkodás ugyanis évszázadokon át az időjárásra tekintet nélkül zajlott, és zajlik ma is. A lányokat egykor játékos dulakodással vonták vízközelbe (ez lehetett kút és vályú is), hogy azután teljesen eláztassák őket. A locsolkodás a teljes megtisztulás szimbóluma, a friss, tiszta víznek termékenységhozó erőt tulajdonítottak, a hímes tojás pedig, mint termékenységszimbólum, talán magyarázatra sem szorul. A palóc népviselet egyik érdekessége, hogy a hétköznapi női viseletben általában csak két alsószoknyát hordtak. De a húsvétkor húzott ünnepi viselet akár húsz alsószoknyát is jelenthetett. Szóval volt mit szárítgatni!

Kölnis üveg, ugyan már!
Galéria: A hétmillió tulipán kertje és igazi húsvét Palócföldön
Fotó: Attila Volgyi Xinhua / eyevine / Northfoto

Azért, hogy minél nagyobb buliba torkolljon az ünnep, Hollókőre idén húsvétkor olyan kiváló népzenei előadókat hívtak meg, mint Lajkó Félix, Csík János és barátai, Ferenczi György és a Rackajam, Mező Misi vagy a népzenét elektronikával ötvöző Kerekes Band.

Ha kilocsolkodtuk magunkat, kiránduljunk!

Egy kisebb, mondhatni kötelező vállalás felgyalogolni a hollókői várhoz. Ha esetleg valakinek nem jelentene időutazást visszarepülni az 1600-1700-as évekbe (ezen századok állapotát őrzi a falu), azt még messzebbre kalauzolja az időben Hollókő vára, amely az 1200-as évek vége óta áll. Érdekesség, hogy a hegy, amelyre a várat építették, egy 14 millió évvel ezelőtt működött vulkán kürtőmaradványa, maga a Keleti-Cserhát pedig egy vulkáni rögvidék.

Régi házak mai ára
Talán többeknek is megfordult a fejében, hogy mennyibe kerül ma egy jó állapotú, rendben tartott kis hollókői parasztház. Eláruljuk: 20 millió forint körül alakul egy tipikus kis kétablakos hollókői ház ára.

Hollókőről majdnem húsz tanösvény indul, felfedező útra a Kertek alja és a Vára alja tanösvényeken is indulhatunk. Itt akár válogathatnak is az útvonalak és látnivalók között. A "patak menti gyümölcsöskertek" ösvény kiválasztásával áprilisban nem tévedhetunk nagyot: a gyümölcsfák ilyenkor virágba borulva gyönyörködtetik az arra járók szemeit.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek