Tihanyban mostantól azt is láthatja, hogyan étkeznek a szerzetesek

    Tihanyban mostantól azt is láthatja, hogyan étkeznek a szerzetesek

     

    Három új kiállítás nyílt a Tihanyi Bencés Apátságban, amely a téli szünet után az Apátsági Rege Cukrászdát is újranyitotta a napokban - írja a Hírbalaton.

    Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

    Pincében a szerzetesek asztalai mellett

    Az apátság egykori pincéjében nyílt meg az egyik, A szerzetesek asztalánál című állandó kiállítás, amely a magyarországi szerzetesrendek táplálkozáskultúrában betöltött szerepét mutatja be. A tárlat látogatói megtudhatják, hogy hol és milyen szabályok szerint élnek a szerzetesek, miben különbözik a refektórium egy átlagos ebédlőtől. Ezen kívül kisfilm, fotók, receptek és ételleírások segítségével ismerhetik meg a kolostori étel- és italkészítést.

    A kiállítás bemutatja az apátsági sör böjtbeli szerepét, megismerhetik a látogatók a legkülönfélébb likőröket, gyógyitalokat, valamint a kolostori gazdálkodás egyik legfontosabb terméke, a sajt is megjelenik. A kiállítás segít megismerni a hal sokrétű, bonyolult szimbolikáját is a keresztény gondolkodásban. A kenyér és a bor pedig a szentség hordozójaként is megmutatkozik. A kiállítás érdekességeként megtekinthető néhány szerzetesek által írt magyar szakácskönyv, valamint két eredeti lap a bencés Jedlik Ányos háztartási naplójából és egy piarista számadáskönyv.

    Kilátás az Apátsági Rege Cukrászda teraszárólFotó: Tihanyi apátság /Facebook

    Apátrétest is kóstolhatnak

    Az Étkezési kultúra régen és ma a tihanyi apátságban című kiállítás pedig már a bencés szerzetesi életet mutatja be, amelyet az étkezési szokásokat is szabályozó Szent Benedek által 540 körül írt Regula határoz meg. Láthatók lesznek majd az apátság 18-20. századból fennmaradt számadáskönyve és számlái is, amelyekből pontosan kiderül, hogy mikor mit ettek és ittak a szerzetesek, ahogy az is, hogy a halfogyasztás milyen fontos volt már akkor is a szerzetesek körében.

    Apátsági Rege Cukrászda teraszaFotó: Tihanyi apátság /Facebook

    A szombaton nyíló, megújult, Apátsági Rege Cukrászda napfényteraszán kóstolóval egybekötött gasztronómiai bemutatót tartanak az apátság konyhájáról. Ahol többek között meg lehet majd kóstolni az apátrétest, amely kifejezetten a tihanyi apátság édessége, és amelyet a mai napig is sütnek az apátsági konyhán. Az apátsági rétes különlegessége, hogy három eltérő töltelékű, mákos, diós és túrós palacsintát sütnek rétestésztában.

    +1 tárlat a koronázási emlékekről

    A IV. Károly-emlékszobában ugyanis egy kisebb kiállítást is berendeztek Koronázási emlékek: Királykoronázás és patriotizmus a populáris kultúrában címmel, melynek keretében Bárány Krisztián - Bárány Dániel: A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film is látható, angol felirattal. A három kiállítást hétfőtől szombatig 10 és 16 óra között, vasárnap 11.15-től 16 óráig lehet látogatni.

    A Tihanyi Bencés Apátságban egyébként jelenleg kilenc szerzetes él, akik a környék lelkipásztori feladatait látják el. Az apátságban lelkigyakorlatokat és számos kulturális programot - hangversenyeket, kiállításokat, konferenciákat - rendeznek. Arról, hogy milyen feltételekkel lehet ma valaki tihanyi bencés szerzetes, az apátság Facebook-oldalán olvashatnak.

    Újabb cikkünk ebben a témában:

    Már levendulaillat lengedez Tihanyban: szedésre fel!
    A Levendula-heteken lesz levendulás-tűzhányós geotúra és népi hangszerekkel ismerkedés is.

    Szóljon hozzá
    0 hozzászólás
    Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

    Utazzon!
    Az oldalról ajánljuk!