Másolatokra cserélik a Halászbástya kővitézeit

Másolatokra cserélik a Halászbástya kővitézeit

Bár már évek óta tart a Halászbástya rekonstrukciója, a 2017-es évre is maradt feladat: jelenleg a kővitézeket restaurálják, és a szigetelést újítják meg - írja a Turizmus.com.

 

A Budai Várnegyed részeként 1987 óta a Halászbástya is egyike Budapest világörökségi helyszíneinek. Nézegessen képeket a Halászbástyáról!
Galéria: Halászbástya
Fotó: eddie dean / Indafotó

Megkezdődött a Schulek lépcső boltívében található, Mikula Ferenc szobrászművész által alkotott kővitézek restaurálása. Erre azért van szükség, mert az időjárás erősen igénybe veszi azokat. Nagy esők és egyéb csapadék idején csorog a víz a szobrok mögötti boltozaton. A mészkő feloldódik és gipsszé alakul, az pedig az eredeti formák pusztulásához vezet.

A többszöri restaurálás ellenére a szobrok rendkívül rossz állapotban vannak, a nedvesség, a sók és a fagy erősen roncsolták a kőanyagot - írja oldalán a budavári önkormányzat. A mostani felújítás során műhelyben restauráltatják a szobrokat, majd másolat készül róluk és ezek kerülnek vissza a falfülkékbe tavasszal. A restaurált eredeti szobrokat védett, páramentes helyre szállítják, ahol a közönség által is látogathatók lesznek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek