Mézes csuprokkal telik meg hétvégén Gyula

  Hétvégén tartják ugyanis a már hagyományosnak számító Méz- és Mézeskalács-fesztivált Gyulán, ahol átadják az Év méze díjat is.

  A fesztivál fő célja a méz népszerűsítése, és ezáltal az egy főre jutó hazai mézfogyasztás - mely átlagosan évente 70-80 dekagramm között alakul - növelése, illetve annak közelítése a nyugat-európai 3,5-4 kilogrammos szinthez. Ezt szolgálják az oktatási intézményekben rendezett Mézes reggeli elnevezésű programok és a fesztivál is - írja az MTI.

  Turku Gingerbread / Flickr Creative Commons

   Magyarországon 42 különböző fajtájú mézet lehet készíteni, ebből a Dél-Alföldön 28-32 fajta terem meg. A rendezvényen valamennyit meg lehet majd kóstolni, több mint tíz méztermelő mutatja be a portékáit, és a hazai fajták mellett havasi, székelyföldi mézet is bemutatnak. A hagyományokhoz híven fáklyás felvonulással, mézszentelő szentmisével és mézédes mulatsággal várják a látogatókat. Tizennégy mézlovagrend is érkezik a békési fürdővárosba, egyet, a székesfehérvárit pedig ott avatják fel.

  Szombat délután hirdetik ki az Év Kiváló Magyar Méze 2016 verseny eredményeit, amelynek felhívására idén 92 méhésztől 254 méz érkezett. A minták száma azonos a tavalyival, ám rekordnak számít, hogy 36 különböző fajtájú mézet neveztek be a versenyre.

  A vasárnap a gyermekekről szól majd, mézeskalács-díszítéssel, játszósarokkal, kreatív, ügyességi feladatokkal és családi versenyekkel várják a legkisebbeket, emellett kihirdetik a korábbi rajzverseny eredményét is. A fesztivál keretein belül szakmai napokat is rendeznek, pénteken a vidékfejlesztés és a méhészet kapcsolatáról; szombaton az év méhegészségügyi helyzetéről; vasárnap a magyar méhészet jövőjéről rendeznek konferenciát, emellett a mézmarketingről, a most induló, hároméves nemzeti méhészeti programról és a magyar méhészet helyzetéről is lesznek majd előadások.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!