Ingyenes programok csillagzáportól a közös üvöltésig

Csillaghullás, fényfestés, Mikulásfutás, fényvillamos, koncertek és egy nagy, közös stresszlevezető üvöltés - ez, és még sok minden más várja teljesen ingyen idén decemberben.

Az embernek néha olyan érzése van, mintha decemberben lenne a legtöbb nap az évben. Még tart az év végi hajtás, de már egymást követik az ünnepi összejövetelek. Az év legmozgalmasabb hónapja ugyanakkor nem éppen pénztárcakímélő – mi épp ezért díjtalanul látogatható programokat gyűjtöttünk össze.

A hónap legromantikusabb ingyenes programja: csillagzápor

Kezdjük a legromantikusabbal! Idén december 7. és 17. között várható a Geminidák minden év utolsó hónapjában beköszönő meteorraja, líraibb megfogalmazásban az ország teljes területéről megfigyelhető adventi csillaghullás. Ez az égiek ajándéka, fordítsuk csak a szemünket, netán távcsövünket az Ikrek (Gemini) csillagkép felé.

Ha sikerül megszöknünk a városi fényszennyezés elől, csodákat láthatunk decemberben Galéria: Ingyenes programok decemberreFotó: Jerry Ojang / Getty Images Hungary

A csillaghullás az utolsó napokon kész csillagzáporrá sűrűsödik, egy óra alatt több mint száz meteort is láthatunk. Ennek feltétele viszont a fagyos éjszaka, és ajánlott minél messzebb hagyni magunk mögött a város fényszennyezettségét, hogy igazán látványos legyen a meteoreső.

Feltöltődés a teljesség harmóniájában a Balneo Hotelben
Pihenje ki az év fáradalmait négycsillagos wellness szállodánkban az ünnepek előtt gyógyvízéről híres Zsóry-fürdőn, csupán egy órára Budapesttől! Testi és lelki feltöltődését Zsóry-gyógyvizes medencéink, élménymedencénk, úszómedencénk és szauna világunk teszik teljessé! Tekintse meg ünnepi, és ünnepek előtti kedvezményes ajánlatainkat!

Ingyenesen Budapesten

A vásárfiák borsos árát némiképp ellensúlyozza, hogy ingyenes programokkal is készülnek a szervezők a Bazilika előtt rendezett adventi vásáron. Ilyen például a fényfestés: a Kiégő Izzók csapata hozza mozgásba idén is a Bazilika homlokzatát. Grandiózus 3D-s filmjeik egyike idén a Diótörő feldolgozása lesz, nemcsak a balett élőszereplős, kosztümös képi anyagát elegyítik digitális tartalmakkal, hanem a zenéjét is elektronikus zenékkel mixelik. A másik film címe Adventi utazás, melyben egy angyalka látogatja körbe a Földet; a világ ikonikus helyei, városai után végül a Bazilikához érkezve. Ha idén is olyan lenyűgöző lesz, mint tavaly, érdemes lesz elcsípni a filmeket, melyeket 16:30 és 22 óra között félóránként vetítenek.

Fényfestés a Bazilikánál Galéria: Ingyenes programok decemberreFotó: Adventi Ünnep a Bazilikánál

A gyerekek (14 éves kor alatt) idén ismét ingyenesen használhatják az adventi időszakra felállított műkorcsolyapályát, akár ingyenes korcsolyabérléssel is (ehhez kell némi szerencse, hogy legyen szabad korcsolyacipő a megfelelő méretben). Hétvégenként ingyenes korcsolyaoktatásra is jelentkezhetnek a kicsik.

Ha azt mondjuk, Magyar Optikai Művek, tudja, hogy mire gondolunk? Ez bizony a Csörsz utcai MOM. A Hegyvidék kultközpontjában remek ingyenes program a Szabadpolc december 8-án, hiszen pénzbe nem kerül, mégis egy új "ajándékkal" térhetünk haza. A könyvcsere programra várnak mindenkit megunt, kiolvasott vagy több példányban meglévő könyveivel, és persze senki sem távozhat üres kézzel. A program csütörtökre esik: délután 3-tól 7 óráig lehet majd könyvet cserélni.

A MOM-beli Sirály sétányon található másik ingyenes program a december 21-ig megtekinthető Ünnepbe.Lépő című kiállítás a Reich Károly Folyosógaléria szervezésében.

Vigyünk magunkkal pár megunt könyvet, és újabbakkal gazdagodhatunk Galéria: Ingyenes programok decemberreFotó: Northfoto / Northfoto

Aktívabb programokra vágyóknak három Mikulásfutást is ajánlunk. December 3-án, szombaton Mikulás Sziget Run lesz a Margitszigeten. Előzetes regisztrációt kérnek a szervezők, és akinek jólesett az öt kilométeres szigettáv lefutása, az minden hónap első szombatján ismételhet. December 4-én, vasárnap Siófokon szolgál a Mikulás apropóul egy közös téli futásra, a szervezők pedig engedékenyek: kerékpárral és görkorcsolyával is lehet csatlakozni a futókhoz. December 10-én, szombaton Szentendrén a közös sportot jótékonykodással ötvözik, itt ugyanis van nevezési díj a futóversenyre: tartós élelmiszer. A futást követően az összegyűjtött élelmet szétosztják a rászorulók között.

Óbuda 1956 kiállítás – nem csak óbudaiaknak. A főváros egyik leghangulatosabb kerületében több remek múzeum is működik, a Szentlélek téri Óbudai Múzeum ezek közül is kitűnik kiváló tárlatvezetéseivel (ezek közül ingyenesekkel is, érdemes figyelni a múzeum programját). Minden hónap első szombatján díjtalan a belépés az összes kiállításra, a jövő év tavaszáig látogatható '56-os emlékkiállítás pedig mindvégig ingyenes.

Futni jó, Mikulás alkalmából futni mégjobb Galéria: Ingyenes programok decemberreFotó: Sziget Run / Facebook

December 7-én este 8 órakor az A38 hajóra a DelaDap érkezik Bécsből. A formáció már annyiszor táncoltatta meg a hazai közönséget, hogy hiányoznának is a budapesti adventből. Jazz, swing, elektronikus és cigányzene fúziójuk újra és újra meggyőzi a közönséget arról, hogy botláb márpedig nem létezik! A hajó gyomrának limitált befogadóképessége miatt az ingyenes koncertre előzetes regisztráció szükséges.

Ha nem szeretnénk költségekbe verni magunkat, de szívesen hallanánk "tiszta szót" a médiazajban, részt vehetünk könyvbemutató irodalmi esteken az Írók Boltjában. A főváros egyik leghangulatosabb könyvesboltjának estjei mindig túlmutatnak az egyszerű könyvnépszerűsítéseken, és tartalmas tematikákkal várnak. Decemberben szó lesz kortárs magyar színházról; Budapestre látogat Kätlin Kaldmaa észt írónő, az estet élőben előadott észt dalok teszi teljessé; Somogyi Réka festőművésszel pedig Karafiáth Orsolya költő-író beszél új kötetéről és Piroskáról, aki nem tér le az útról.

Nem is gondolnánk, hogy a Müpa milyen sokszínű ingyenes programkínálattal vár minket decemberben. Zenés-táncos-énekes gyerekfoglalkozások várnak a Hetedhét Táncház, a Fölszállott a páva és a Cifra Palota programjain; a debreceni Kodály Kórus adventi koncertet ad, a Hangulatkoncert és Hangulatkoncert Junior keretében pedig szerdánként és szombatonként különböző zenei oktatási intézmények növendékei muzsikáknak 17 és 18 óra között. Minden második szerdán műhelybeszélgetésekkel várnak: a Müpa egy-egy előkészületben lévő produkciójának alkotóit lehet közvetlen hangulatban, egy csésze tea mellett közelebbről is megismerni.

Télen is Hotel Fürdőház
Nyíregyháza - Sóstógyógyfürdőn télen is feledhetetlen kikapcsolódást nyújt a Hotel Fürdőház kényeztető kínálata. A műemléki hotel 18 teljesen felújított szobával, és wellness részleggel várja a pihenni, regenerálódni vágyókat. A szobaár nem csak az ínycsiklandozó reggelit rejti magában, hanem az Aquarius Élményfürdő szolgáltatásait is, az itt tartózkodás ideje alatt.

Üres zsebbel szerte az országban

Országszerte sok tucat adventi program közül válogathatunk, a városok főterei nem csak díszbe öltöznek, hanem ingyenes koncertekkel várnak. A teljesség igénye nélkül válogattunk programokat az ország több pontjáról.

Gyöngyös főterén december 4-én, vasárnap 15 órától a Pódium Színház Mikulás bácsi bajban című zenés gyermekelőadása veszi kezdetét.

Csongrádon Mikulás-házat állítottak fel, ahová december 6-ig várják a gyerekeket. Hétköznapokon 4-től 6-ig léphetnek be a Télapó birodalmába a kicsik, és dobhatják be a postaládájába a kívánságaikat; vasárnap 2 és 4 óra között személyesen is elmondhatják neki.

Személyesen is találkozhatnak a gyerekek a Mikulással Galéria: Ingyenes programok decemberreFotó: Marvin Joseph / Northfoto

Gyulán december 9-én és 16-án az ifjúsági központban Ügyeskedő címen szerveznek kreatív délutánokat a karácsonyi készülődés jegyében. Az eszközöket biztosítják, bögre- és gyertyakészítés, mézeskalácsdíszítés a program, amely mellé teát és forró csokit kapnak a kicsik.

Pécsen a Tudásközpontba december 1-jén és 15-én is várják a világra nyitott senior korosztályt, a Böngéssz, Nagyi alkalmakra, amelyeken számítógép- és internethasználatot tanulhatnak a számítógépterem gyakorlati oktatásán. December 3-án, szombaton 10 és 16 óra között könyvcsere program; december 9-ig pedig ingyenesen megnézhető a Jó bornak tervezz címkét! című, borosüvegcímkéket bemutató kiállítás és a görög származású fotóművész, Yiannis Roussakis: Million Street című képkiállítása. A helyszín a Zsolnay Negyedben található E78 – Kemence Galéria.

Szombathelyen a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban dr. Reisinger János irodalomtörténész tart előadást Ismeretlen próféciák címmel a Bibliáról.

Majdnem ingyen

Végezetül egy majdnem ingyenes program, tömegközlekedőknek gyakorlatilag az, hiszen szimpla jeggyel vagy bérlettel igénybe vehető. Budapest, Debrecen és Miskolc utcáin idén decemberben is kanyarog a fényvillamos, azaz a csillamos. (Szeged mindeddig kimaradt a villamosdíszítésből.)

Suhanó fényvillamos Budapesten Galéria: Ingyenes programok decemberreFotó: DIphoto / Indafotó

A fővárosban a Ganz-gyár régi UV villamosai öltöznek kékes fehér fénybe – és ezt a látványt már 8. éve nem tudjuk megunni. A BKK 3500 méternyi fényfüzért és több mint 39 ezer (!) LED-et vet be a látvány érdekében, sőt a szerelvények belsejét is ünnepi díszbe öltöztetik. Tanúsíthatjuk, hogy nem csak a gyerekek és a turisták gyönyörködnek benne, nagyon hangulatos – ráadásul fel-alá masírozó – hangulateleme az adventi Budapestnek, tavaly pedig fénytrolibuszok is csatlakoztak a villamosokhoz, Szegeden, Debrecenben és Budapesten. A menetrendeket cikkünk megírásakor még nem tették közzé.

+1 tipp: Leszámolás 2016-tal

Közös üvöltés a Normafán. Ez az esemény annyira vicces és eredeti, hogy muszáj idéznünk a leírásából. Az óévben mindannyiunkban felgyülemlett stressz levezetésére meghirdetett dzsembori meghívója így szól: "(...) üvölteni nem szép dolog, én sem szeretem, ha üvöltenek körülöttem. De csak emiatt nem szabad elfelejtenünk az üvöltés mágikusan terapeutikus hatásait. Ha egyedül üvöltesz, az gáz. Ha mások is üvöltenek veled, az menő." A Facebookon meghirdetett esemény szervezői biztosítanak arról, hogy a dolog nem kamu. Ráadásul olyan figyelmesek, hogy január 3-a estéjére szervezik a kollektív üvöltést, amikorra már tényleg mindenki kijózanodott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek