Itt randizzon novemberben: öt romantikus hazai program télre

Kirándulás az ország legszebb panorámájában, melegedés pattogó tüzű kandalló mellett egy kövér fekete macska társaságában, ismerkedés egymással és a teák világával egy japán teaházban, thai masszázs, vadlúdles, borfürdő - néhány ötlet a tökéletes téli randihoz. Mert attól, hogy az időjárás ronda, nekünk még lehet jó kedvünk.

Még a ködös, fagyos novemberben is van mit szeretni: itt az igazi összebújós, behúzódós időszak. A tökéletes randi összetevői: romantikázás a gőzölgő tea fölött, egy nagy séta utáni átmelegedés a kandalló tüze mellett, és egy közös izzadás a forró szaunában. Randitippek télire szerte az országban. 

Kirándulás az új prédikálószéki kilátóhoz 

Október 22-én adták át a Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán az ország legújabb kilátóját. A kilenc méter magasan elhelyezkedő legfelső szintről az ország egyik legszebb panorámája tárul a kirándulók elé: Esztergomtól egészen a Visegrádi Fellegvárig belátható a Dunakanyar térsége. Nem kérdés, hogy egy ilyen hihetetlen szépségű helyre vezető séta csak jó ötlet lehet párban – kellően beöltözve akár télen is.

Zsindelyes vendégház ropogó tűzzel és fekete macskával
Galéria: Romantikus programok őszre-télre
Fotó: Peter Turbeky / Zsindelyes vendégház

 A kirándulás útvonalát úgy érdemes megtervezni, hogy ne csak a Prédikálószéket, de a viszonylag közeli Dobogókőt is érintsük. Itt, a sípálya tetején található a Makovecz Imre tervezte, romantikus Zsindelyes Vendégház. A vendéglátóhely kívülről elég bizarrul néz ki, de ez nehogy kedvüket vegye! Odabent barátságos hangulat, házias fogások, forró italok, nyílt tüzű kandalló és egy hatalmas fekete macska várja a megfáradt kirándulókat. 

Teaceremónia Budapesten 

Odakint köd van, vagy éppen szakad az eső? Nincs jobb dolog, mint bekuckózni egy jó meleg szobába, és egy gőzölgő teával a kezünkben örülni annak, hogy odabent vagyunk. Nemrég hosszan meséltünk az otthoni teázás mikéntjéről és a közelgő teaforradalomról. De aki még életében nem ivott rendes teát, annak első lépésként érdemes ellátogatnia egy profi teaházba, ahol – ha valaki nyitott rá – egy egészen új világgal ismerkedhet meg. Hangulatos berendezés, finom ízek és illatok, ráadásul folyton történik valami (hol leöntjük a teát, hol széttöltjük, hol kóstolgatjuk) – első randira is kellőképpen érdekes tevékenység.

 A kínai teák világában a Lánchíd utcai Zhao Zhou teaműhelyben tudnak elmerülni, a Bazilikától nem messze működő Marumoto teaházban pedig a japán teákkal és teaceremóniával ismerkedhetnek. Fontos! A Zhao Zhou november 1. és 17. között felújítás miatt zárva tart, de utána megszépülve, kibővülve várják a vendégeket. 

Wellness kettesben 

Fürdőzés, szaunázás, masszázs – a tél legjobb programjai. Mondjuk nem feltétlen kell egyből a szaunarészlegre megbeszélni az első randit, pláne ha az textilmentes, bár biztos van, aki ezt is jó öletnek találja. De összeszokott pároknak új színt hozhat a kapcsolatába egy páros masszázs, egy kiadós közös izzadás egy izgalmas szaunaszeánszon, vagy egy közös kádfürdő.

Míg a külföldi turisták egyenesen megőrülnek értük, mi magyarok inkább a wellness-hétvégék lázában égünk, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni a hazai patinás gyógyfürdőkről. Pedig ilyenből is akad bőven, és nem ám csak Budapesten! Székesfehérváron pár éve újították fel a szecessziós Árpád fürdőt, itt még kifejezetten pároknak szóló csomag is van 12 ezer forintért masszázzsal, itallal, pancsolással (négyezer forinttal drágábban pedig ugyanez, csak thai masszázzsal).

Árpád fürdő, Székesfehérvár
Galéria: Romantikus programok őszre-télre
Fotó: Páth Dániel / Travelo

 De az ország másik felében, Szegeden a neoreneszánsz Anna-fürdő is különleges: keleties hatásokat tükröző fehér épületét nem lehet nem észrevenni. Nevét a mellette található, 1927-ben fúrt kútról illetve annak vizéről nyerte, melyet a fürdőben található ivókútból a mai napig megkóstolhatunk. Korábban közfürdőként üzemelt, felújítása után gyógy- és élményfürdő lett belőle. Melegvizes medencékben ázhatunk, kőpadokon pihenhetünk és többféle szaunában lazíthatunk.

De persze azért a fővárosi fürdők is klasszak, például a Gellért gyönyörű kerámiafalú termeiben mikor pancsoltak utoljára? De a Rudas sem rossz választás panorámás jakuzzijával és törökfürdőjével. 

Vadlúdles Tatán 

A vadludak tiszteletére minden év novemberében fesztivált szerveznek a megyei természetvédők a tatai Öreg-tó partján, amelyre idén november 25-én és 26-án kerül sor. Ha nem bánják, hogy nem csak kettesben figyelik a madarakat a tóparti andalgás közben, ez egy szuper közös program lehet. Ha viszont kifejezetten elkerülnék a tömeget, ne erre a hétvégére szervezzék a tatai kiruccanásukat. A madarak egészen márciusig itt lesznek, csak a nézelődők, az ornitológusok, és az egyéb programelemek hiányoznak majd.

Naplemente a tatai Öreg-tónál
Galéria: Romantikus programok őszre-télre
Fotó: Páth Dániel / Travelo

 A 220 hektáros tatai Öreg- tavat Magyarország legrégebbi, csaknem 700 éves, mesterséges halastavaként tartják számon. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak minden év novemberében visszatérnek ide, hogy a telet itt töltsék, és február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé. Tízezres tömegeik lenyűgöző látványosságot jelentenek, a nagy tömegben áttelelő nagy lilikek, vetési és nyári ludak mellett olyan ritkaságnak számító vadlúdfajokat is megfigyelhetünk itt, mint amilyen a vörösnyakú lúd, a kis lilik, a rövidcsőrű lúd, az örvös lúd, vagy az apáca lúd.

Ha még mindig nem elég a sétából, Tata kevésbé híres tavát, a Cseke-tavat és a nemrég felújított Angolparkot is látogassák meg. Vacsorázni csakis az ország legszebben tálaló séfjének, Pesti Istvánnak a vezetésével működő étteremben, a Platánban érdemes. Ha annyira jól érezték magukat Tatán, hogy éjszakára is maradnának, ugyanitt vendégház is üzemel. 

Bortúra Villányban 

Ugyan a szüretnek vége, de attól még mehetünk borvidékre kirándulni. Sőt, az újborok és a Márton napi bulik miatt most érdemes csak igazán! November 11-én például Márton-napi pincetúrát tartanak a villánykövesdi műemléki pincesoron. De lesz újbor ünnep neves fellépőkkel (például Hot Jazz Band, Csík Zenekar) november 11-én és 12-én a Bock Pincében, november 8. és 13. között pedig a Vylyan teraszon is újboros libalakomákat tartanak.

Borfürdőzés Villányban - kettesben még jobb
Galéria: Romantikus programok őszre-télre
Fotó: Crocus Gere Bor Hotel

De Márton-naptól függetlenül is szuper program mondjuk a Bock Pincészetnél a lobbyban kóstolgatni a borokat, vagy elmerülni egy kádnyi villányi vörösborban a Crocus Gere Hotel wellness-részlegén, vagy kipróbálni az új hamburgerest a villánykövesdi Cabernet Hotel aljában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek