Túrabakancs és bikini: járja be az országot úgy, ahogyan még sosem

Apátsági sör Zircen, kisvasút a Börzsönyben, pipamúzeum Ibafán, panoráma a Tóti-hegyről. Járja be az országot apró csodákra vadászva - például néhány érdekes teljesítménytúrához csatlakozva. Nem szokott kirándulni? Ha a lelkesedés és a kíváncsiság megvan, akkor nem baj. A jutalom pedig: csobbanás a forró habokba.

Szívesen kalandozna olyan helyeken az országban, amelyekről korábban még csak nem is hallott? Gondolt már arra, hogy benevezzen egy teljesítménytúrára? A műfaj – a neve miatt – laikusként valami elképesztő kihívásnak tűnik, pedig vannak egészen rövid, pár kilométeres túrák is, amiket bárki bátran kipróbálhat. Ami pedig a legjobb az egészben: ezeket a programokat olyan tájakon szervezik, amelyek egy átlagembernek viszonylag kis eséllyel jutnának eszébe a következő hétvégi kiruccanás tervezgetésekor.

Túrára fel!
Galéria: Kirándulás, városnézés, csobbanás
Fotó: Lacey Raper / Unsplash

 És ha most az lenne az ellenérvük, hogy ha már elutaznak valahova, akkor nem csak az erdőt akarják látni, hanem mondjuk várost is néznének, na meg milyen jó lenne egy kis wellness is... Akkor van egy jó hírünk: csupa olyan túrát válogattunk, ahol a közelben izgalmas látnivalók és wellness szállodák, vagy termálfürdők is vannak. Három az egyben!

Mi is az a teljesítménytúra?
A teljesítménytúra egy előre meghatározott útvonalon rendezett túra, ahol az útvonalon adott időn belül kell végigmenni. Bárki részt vehet ezeken, nem kell tagnak lenni semmilyen egyesületnél. Minden hétvégén és ünnepnapon rendeznek ilyen túrákat: csak ki kell választanunk a számunkra megfelelőt, és jelentkezni rá. Különleges felkészülést nem igényel a túrák teljesítése, és általában mindig lehet választani a különböző hosszúságú, és szintkülönbségű túrák között.
Forrás: Teljesítménytúrázók Társasága

 

 Zirci kirándulás, pápai csobbanás

 

Mikor? Október 8-án, szombaton. De érdemes megtoldani a vasárnappal, ha szeretnék, hogy minden beleférjen az időbe városnézéstől pancsolásig.

A túra: Zircről induló és oda is érkező körtúrák 5, 10 és 15 kilométeres távokkal. Rajt reggel 8-kor, a cél délután 4-kor zár, nevezési díj és szintidő nincs. A túra végén a résztvevők emléklapot, és zsíros, vajas, vagy lekváros kenyeret, és teát vagy szörpöt kapnak. További infók itt.

Mit láthatok még erre? A gyönyörű őszi Bakony látványa mellett azért is érdemes elmenni erre a túrára, hogy egyúttal Zircet is megnézhessük magunknak. Az őszi színekbe öltözött arborétum bejárása mellett feltétlen szakítsanak időt az ország egyik legszebb könyvtárára, és az apátsági sör megkóstolására is.

A zirci apátság könyvtára
Galéria: Kirándulás, városnézés, csobbanás
Fotó: Zirciapatsag.hu

 A jól megérdemelt csobbanás: Ha el sem tud képzelni egy belföldi hétvégét wellness nélkül, jó ha tudja, hogy errefelé az erdő mélye nem csak jó kis túraútvonalakat, de wellness hotelt is rejt. A Hotel Szarvaskút úszómedencével, jakuzzival és szaunákkal várja a kirándulásban és városnézésben megfáradtakat. De kocsival például Pápa sincs nagyon messze (kb. 50 perc), itt a Várkertfürdő forró termálmedencéiben az őszi idő ellenére is szabadtéren strandolhat.

 

Vízimalom és kisvasút a Börzsönyben

 

Mikor? Október 9-én, vasárnap.

A túra: A 14,2 kilométeres kirándulás különlegessége, hogy a résztvevők együtt, túravezetővel járják végig. Így azoknak is ajánljuk, akik szívesen gyalogolnának le egy ekkora távot, viszont nem akarnak a térképpel bajlódni, hiszen garantáltan nem tévednek el. A túra reggel tízkor veszi kezdetét Perőcsényből (Budapestről két óra alatt vonat és busz kombinációjával megközelíthető) majd négy és fél óra gyaloglás következik. A cél Nagybörzsöny, az 1000 forintos részvételi díj a nagybörzsönyi műemlék vízimalom belépőjét is tartalmazza. Jelentkezés, további infó itt.

Mit láthatok még erre? A kirándulás végén a nagybörzsönyi vízimalom várja a túrázókat. A teljes épségben fennmaradt műemlék malmot vízvezető árkaival együtt az 1847. évi nagy tűzvész után építették, 1851-ben készült el. A hosszú, nyeregtetős malomépületben a molnár és családja, valamint a háziállataik éltek – ma itt kis ipartörténeti kiállítás látható.

Kisvasút a Börzsönyben
Galéria: Kirándulás, városnézés, csobbanás
Fotó: szabalaca67 / Indafotó

 Ha megnéztük, Nagybörzsönyben kisvasútra is szállhatunk: idén végre megépült Nagyirtás és Márianosztra között a kisvasút, amely újra összeköti Nagybörzsönyt Szobbal. A látványos hegyi szakaszon 40 év után járnak ismét a szerelvények, ám egyelőre – az üzemeltetés és a szolgáltatók teljes összehangolásáig – még át kell szállni Márianosztrán és Nagyirtáson a pár perccel később induló, csatlakozó járatra.

A jól megérdemelt csobbanás: Ha pedig csobbannának, azt az erdő közepén, Nagyirtáspusztán tehetik meg. Itt működik az Szent Orbán erdei wellness hotel, melynek medencéit és szaunáit külön térítés ellenében akkor is használhatják, ha nem akarnak itt aludni.

 

Az Ibafai pipák és a bőszénfai szarvasok

 

Mikor? Október 9-én, vasárnap, de ha mindent szeretnénk kipróbálni, amit a környék adhat, érdemes 8-án érkezni, és itt tölteni az éjszakát.

A túra: A Bakócáról induló, és oda is érkező, Papi pipa teljesítménytúrának két verzióját szervezik meg: 14 és 30 kilométeres távból lehet választani. Előbbi szintideje öt óra, utóbbié kilenc óra, tehát ezt nem a teljesen kezdőknek ajánlanánk. A rövidebb túra nevezési díja 600 forint, a hosszabbé 800 forint, az ár tartalmazza az Ibafai Pipamúzeum belépődíját. További infó itt.

Mit láthatok még erre? Ha letudtuk a túrát, a környéken több érdekes látnivalót is felkereshetünk. De itt is lehet kisvasúton utazni, az Almamelléki Erdei Vasút működik erre, és Bakócától 50 kilométerre meglátogathatjuk a barátságos bőszénfai szarvasokat is.

Magyarhertelendi termálfürdő
Galéria: Kirándulás, városnézés, csobbanás
Fotó: Termálfürdő Magyarhertelend

 A jól megérdemelt csobbanás: A túra végpontjától, Bakócától kocsival kb. húsz perc alatt megközelíthető Magyarhertelenden például nagyon szépen felújított termálfürdőt találnak, ahol elképesztő kilátás nyílik a kinti, fedett medencékből. Bent pedig többféle élménymedence és sóbarlang is van.

 

Tanúhegyek télen

 

Mikor? És végül egy határozottan téli ajánlat: november 26., szombatra.

A túra: A tanúhegyek nyomában elnevezésű teljesítménytúrán négy útvonalból válogathatunk: lesz 11 kilométeres, 16,5 kilométeres, 19,6 kilométeres és 23,4 kilométeres is. Nekünk a Badacsonytomajból induló, és ugyanott végződő, 16,5 kilométeres túra a legszimpatikusabb, ez a Tóti-hegyet és a festői Gulácsot is érinti. A nevezési díj 800 forint, a szintidő pedig öt óra. További infó itt.

Kilátás a szigligeti várból
Galéria: Kirándulás, városnézés, csobbanás
Fotó: mimi / Travelo

 Mit láthatok még erre? Ha még van erejük, kirándulás után érdemes megnézni a szigligeti várat, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik a korábban bejárt tanúhegyekre. Levezető iszogatáshoz pedig Badacsony központjában a Pláne borbárt ajánljuk, ugyanis nyáron, amikor ott jártunk azt mondták, garantáltan nyitva lesznek télen is.

És végül a jól megérdemelt csobbanás: A Plánétól pár lépés csak a Bonvino hotel, ahol medence, jakuzzi és szaunák várják a megfáradt túrázókat. De igazán egyedi élmény télen a gőzölgő hévízi tóban megmártózni, és nincs túlzottan messze a Badacsonytól.

Segítség a felkészüléshez
Szívesen nekivágna a túrázásnak, de fogalma sincs, hogyan kezdjen neki? Kattintson ide, vagy ide, segítünk.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek