Dunakiliti és Mosonmagyaróvár Európa legvirágosabb települései között

Szeptember 23-án a csehországi Brnóban tartották az Európai Virágos Városok és Falvak idei versenyének (Entente Florale Europe) díjkiosztó ünnepségét. A hazánkat falu, illetve város kategóriában képviselő Dunakiliti és Mosonmagyaróvár egyaránt ezüstérmet érdemelt ki. A szigetközi város megszerezte egyúttal a legszebb főtérnek járó különdíjat is. Mosonmagyaróvár emellett elismerő oklevelet kapott a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontért, Dunakiliti pedig a Kiserdei Óvodáért, amely zöld óvodaként működik.

Mosonmagyaróvár

Fotó: dns / Travelo



A verseny komoly kihívás a résztvevőknek: követelményrendszerében a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti- és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás, valamint a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok emellett kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, falfirka-mentességére. A mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Hollandia, Németország, Ausztria, Belgium, de jelentős versenytárs Csehország, Szlovénia és Írország is.

Az Európai Virágos Városok és Falvak egyedülálló programja kontinensünkön évente közel ötvenmillió embert mozgósít, és huszonötezer település között teremt kapcsolatot a harmonikus környezet kialakítása és megóvása érdekében. Magyarország 1990 óta visszatérő szereplője az európai versengésnek. A hazai települések az európai megmérettetéseken eddig – a mostanival együtt – 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10-et pedig Európa-díjjal jutalmaztak - áll a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek