Új közösségi térré bővül Gül Baba türbéje

  A 2,5 milliárd forintból megvalósuló komplex felújítás 2017-re készül el, és a tervek szerint egy új közösségi tér lesz a II. kerület életében.

  Fotó: Balogh Zoltán / MTI

  Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes a keddi helyszíni török és magyar kormánytagok részvételével lezajlott sajtótájékoztatón kiemelte: a történelemben időnként egymással versengő török és magyar nép szoros rokonságot és barátságot ápol. Ehhez a barátsághoz sokat adott hozzá Gül Baba, aki 1541-ben, Nagy Szulejmán hívására jött Budára, hogy kolostort hozzon létre - jegyezte meg, hozzátéve, hogy Gül Baba a béke és együttélés hirdetője volt, a rekonstrukció ezért a két fél számára egyaránt fontos. 1541. szeptember 2-án halt meg a szent életű török dervis, sírja azóta is a legnyugatibb és legészakibb török zarándokhely, melyet utoljára húsz éve újítottak fel. Veysi Kaynak nagy fontosságúnak értékelte, hogy a türbe környékének egyik utcáját nemrég a török fővárosról nevezték el.

  A beruházás keretében nemcsak a síremlék, hanem annak teljes környezete is megújul, így az ide vezető utcák, az érintett közterületek, a vízelvezető-rendszer, valamint az egykori Wagner-villához tartozó teraszos kert is újjáépül. Tizenkét sírkőmásolattal idézik meg az egykor ott lévő török temetőt, az emlékhely környezetében kávézót, múzeumot, közösségi tereket építenek - írja az MTI.

  Fotó: Balogh Zoltán / MTI
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!