Tóátúszás, holdfénytánc, lóverseny, középkori fesztivál: ide utazzon júliusban

A Balaton partjára bulikkal, borkóstolókkal és sporteseményekkel csábítják a turistákat. Az olaszországi Toscanában pedig történelmi lóverseny, középkori felvonulás, egy több tízezer gyertyával kivilágított város, és színház-fesztiválok várják az ide utazókat.

Újabb hónap telt el, újra jelentkezünk havi úti tippjeinkkel. Júliusra két fantasztikus régiót ajánlunk figyelmükbe, mindkét helyen rengeteg programot találnak a turisták. Belföldön irány a Balaton, ha pedig külföldre vágynak, meg se álljanak Toscanáig!

Belföld: irány a Balaton!

Sokaknak a nyár egyet jelent a Balatonnal – és ez így is van jól, rengeteg a program júliusban a tó körül. Mutatjuk is a legjobbakat.

Július 2-án, reggel 8-kor startol a Balaton-átúszás a Révfülöpi kikötőből, a cél Balatonboglár. Előregisztrálni itt lehet, a részvételi díj 8000 forint, és egy hónapnál nem régebbi orvosi igazolásra is szükség van az induláshoz. Mielőtt hirtelen ötlettől vezérelve nekiindulnánk a programnak, nem árt tudni, hogy a leküzdendő táv 5200 méter – ez önmagában sem kevés, természetes vízben pedig tényleg komoly kihívás.

Ilyen volt a Balaton-átúszás 2013-ban Galéria: Ide utazzon júliusban (2016)Fotó: Facebook / Balaton-átúszás

Július 6. és 10. között elözönlik Zamárdit a kidolgozott felsőtestek és a gurulós bőröndök: igen, ekkor tartják idén a Balaton Soundot. Idén fellép többek között Chris Brown, Tyga, Macklemore&Ryan Lewis, Fritz Kalkbrenner vagy éppen a tranceben utazó Armin Van Buuren. Az idei fesztivál újdonsága, hogy minden nap délután kettőtől este hatig hajós bulikon lehet alapozni. Erre külön jegyet kell váltani, a belépő árában a transzferbusz is benne van, ami Zamárditól a siófoki kikötőig szállítja a fesztiválozókat.

Vízparti veretés helyett kifinomultabb részegedésre vágyók július 14. és 17. között Balatonfüreden fesztiválozzanak: itt, a Tagore sétányon tartják a Vince Balaton borfesztivált. Válogatott minőségi borok, trendi streed food kínálat, koktélok és pálinkák, valamint gyerekprogramok és jachton borozós élménykurzusok várják a látogatókat.

Vince Balaton Galéria: Ide utazzon júliusban (2016)Fotó: VinCE

A Vince Balatonnal egy időben, július 14-én startol Európa legnagyobb tókerülő versenye, a Kékszalag. A versenyen együtt rajtolnak a hagyományos, egytestű hajók és a két- vagy háromtestű high-tech vitorlások, a profi csapatok és a családi vitorlázók. A Balaton jellemzően komoly próbára teszi valamennyiüket, hiszen a Kékszalag teljesítése önmagában is komoly sportteljesítmény. Az idei 48. Kékszalag Nagydíj rajtja 2016. július 14-én, csütörtökön 9.00 órakor lesz Balatonfüreden. Az eredményhirdetésre a balatonfüredi Gyógy téren, július 16-án 18.00 órától kerül sor.

Galéria: Ide utazzon júliusban (2016)Fotó: Gilvesy Pincészet

És még egy hangulatos júliusi boros esemény: július 23-án, Hegymagason, a Gilvesy birtokon rendezik meg a Bohém légyottot. A rendezvényre háromszáz résztvevőt várnak, akik a borkóstolás és finom falatok elfogyasztása mellett együtt gyönyörködhetnek a pazar balatoni panorámában és táncolhatnak a holdfényben. További infók és jegyvásárlás itt.

Gyógyvizek Völgye a nyugalom forrása

Egerszalók-Demjén-Egerszólát turisztikai hármasa a Gyógyvizek Völgye, egyedülálló célpont a feltöltődni vágyóknak. A luxus és a falusi környezet kombinációja. Gyógyvize mozgásszervi problémákra, a test jobbítására ad megoldást. A lélek simítására wellness szigetei szolgálnak. A kalandot keresők a kaptárköveket fedezhetik fel különböző nehézségű túrákkal. Kerékpárútján biztonságosan juthatnak el a programokhoz. (X)

Külföldön, de nem túl messze: Toscana

Olvasóink is imádják, és mi is élünk-halunk Toscanáért, úgyhogy a külföldi nyaralásra vágyóknak összegyűjtöttünk egy csokorra valót az itteni programokból.

Július 2-án tartják a híres lovasversenyt, a sienai Paliót. (Ha túlságosan közeli az időpont, augusztus 16-án esedékes a következő verseny.) A Palio egy különleges lovasverseny, melynek során a városnegyedek mérkőznek meg egymással a város főterén. A legszebb az egészben az, hogy a 14. századi gyökerekre visszavezethető Palio évről-évre rengeteg turistát vonz a városba, mégsem a cirkusz kedvéért csinálják az itt élők.

Palio, Siena Galéria: Ide utazzon júliusban (2016)Fotó: Wikimedia Commons

A mai napig hatalmas megtiszteltetés és euforikus öröm, ha az adott contrada megnyeri a versenyt. Mi tavaly az augusztusban esedékes Palio előtt egy héttel érkeztünk a városba, és az előkészületek már ekkor zajlottak. A helyi újság az induló lovakról cikkezett, a főteret homokkal borították be, a városlakók büszkén hordták a nyakukban a negyedük címerével díszített kendőt, esténként pedig dobbal és zászlódobálással gyakoroltak a Palióhoz kapcsolódó díszmenetre.

De nem csak Sienában lesz jó program július első hétvégéjén: Arezzóban (július 2-án és 3-án), és Fiesoléban (július 3-án) régiségvásárt tartanak. Nincs is jobb, mint apró kincsek után kutatni egy ódon városka főterén!

És ha már az ódon városkáknál tartunk: Sienától nem messze, egy domb tetejét koronázza az aprócska Monteriggioni. Július 8. és 10., valamint 15. és 17. között középkori fesztivált tartanak itt. Kézműves bemutatók, mutatványosok, koncertek, színielőadások és jelmezes felvonulás várja a turistákat. A jegyárak 9 és 13 euró között alakulnak, attól függően, hogy az adott napon milyen programok vannak. Bővebb infó angol vagy olasz nyelven itt.

Monteriggioni Galéria: Ide utazzon júliusban (2016)Fotó: Michele Piccardo / monteriggionimedievale.com

Az aprócska Certaldóban július 13. és 17. között lesz utcaszínház fesztivál. A Mercantia fesztivál keretében elképesztő kreatív, tarka jelmezekbe öltözött művészek előadásait lehet látni, a legkülönbözőbb helyszíneken, rejtett belső udvaroktól a titkos kis kertekig. Ha még nem elég a színházból, és szeretik Puccinit, július 15. és augusztus 13. között a Luccához közeli Torre del Lago szabadtéri színpadának nézőterén a helyük.

Július 16-án és 17-én pedig Pisába érdemes ellátogatni, ezen a két napon olyan arcát láthatjuk a városnak, amit máskor egyáltalán nem. Ekkor ünneplik ugyanis a város védőszentjét, San Ranierit. A város épületeit és hídjait több mint hetvenezer gyertyával világítják meg, az Arnón pedig vízi mécseseket úsztatnak le. Az első napot tűzijáték zárja, másnap középkori regattát rendeznek a folyón.

Jubileumi programmal készül a XXXII. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

Július második hétvégéjén a modern kori Visegrádi Együttműködés létrejöttének 25. évfordulója alkalmából különleges műsorral várja a középkori történelem és kultúra iránt érdeklődő magyar és külföldi vendégeket a régió legjelentősebb szabadtéri hagyományőrző fesztiválja. (X)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek