Kiderült, mit rejt a székesfehérvári gömbsátor

Egy első világháborúról szóló kiállítás izgalmas gyűjteményét, amely csütörtökön nyílt meg és keddig ingyenesen látogatható az Alba pláza előtti téren.

Fotó: Nagy Lajos / MTI

A Magyar Nemzeti Múzeum egyedi, új vizuális nyelven kommunikáló kiállítóterében ünnepélyes keretek között nyitották meg csütörtökön délután a Többes számban - Az I. világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valósága című tárlatot. A múzeum országjáró programja keretében Székesfehérvárra érkezett kiállítás április 19-ig ingyenesen látogatható - írja a Székesfehérvár.hu

A gömbsátor része a Magyar Nemzeti Múzeum múzeumkörút programjának, amely 2013 végén indult. Az országjáró gömbsátor idén megújult tartalommal, az első világháborúhoz köthető témával, új koncepcióval, új forgatókönyvvel, új installációval jelenik meg, elsőként Székesfehérváron.

Fotó: Nagy Lajos / MTI

A kiállításon a háborúba került közember és a háborús propaganda, az első világháború kegyetlen mindennapjai idéződnek meg modern vizuáltechnikai megoldások felhasználásával. Az Alba Plaza előtti téren álló 18 méter átmérőjű, 360 fokban körbejárható gömbsátor újfajta vizuális nyelven kommunikál, innovatív látványelemeket, szimbolikus installációkat alkalmaz, ötvözi a valóságot és a virtualitást.

Fotó: Nagy Lajos / MTI

A több száz eredeti műtárgyat bemutató kiállítás három részre oszlik: az egyik oldalon a harcokban részt vevő, személyes szféráját elvesztő magánember és az őt körülvevő valóság, a másik oldalon a családfenntartó nélkül maradt hátország élete idéződik meg. Köztük pedig az ekkor már működő, a legmagasabb birodalmi politikai szintről irányított, a két oldalt sokszor cenzúrázott hírekkel ellátó Sajtóhadiszállás helyezkedik el. Az MNM kiállítása ingyenesen látogatható április 15. és 17. között 10-től este tíz óráig, valamint április 18-19-én 10-től este kilenc óráig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek