Utálják a társasházak lakói az airbnb-t

Egyre több társasházban okoz problémát a lakáshotelek szabályozatlan működése, a tulajdonosok eszköztelenek a garázda vendégekkel szemben. Gyakran előfordul ugyanis, hogy mire egy társasházkezelő értesül a keletkezett károkról, az elkövetők már repülőgépen ülnek hazafelé.

Miközben az elmúlt években robbanásszerűen emelkedett Budapesten és a turisztikai szempontból kiemelt térségek nagyobb városaiban a szobaszállodák, más néven a lakáshotelek aránya, a vendégszám emelkedése egyre több társasházban átlépte a tulajdonosi közösségek tűrőképességének határát, mondta az MTI-nek a Magyar Közös Képviselők Egyesülete (Makke). Az egyesülethez beérkezett közös képviselői és tulajdonosi panaszok alapvető oka a lakáshotelek rendezetlen jogállása a társasházi közösségekben - tették hozzá.

A kereskedelmi tevékenységet folytató tulajdonosok gyakran semmilyen szállásadáshoz kötött szabálynak nem felelnek meg, nem biztosítják a kötelező vendégregisztrálást és ellenőrizetlen a helyiségek higiéniai állapota. A szállásra érkezőket nem figyelmeztetik az alapvető együttélési szabályok betartására - ismertették.

A Makke szerint a közös tulajdonban esett károk helyreállítási költségeinek viselése is fontos probléma. Gyakran előfordul ugyanis, hogy mire egy társasházkezelő értesül a keletkezett károkról, az elkövetők már repülőgépen ülnek hazafelé. Ilyen esetben pedig a károkozók mentesülnek a kártérítés alól, a társasházi tulajdonosközösségnek pedig marad a helyreállítás és a bosszúság.

A Makke álláspontja szerint jogszabályi változások szükségesek ahhoz, hogy a tulajdonosi közösségek meghatározhassák, milyen feltételek mellett fogadják el lakáshotelek üzemeltetését a társasházakban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek