Májusban nyílik a tolcsvai kastély új látogatóközpontja

Átadták a tolcsvai Szirmay-Waldbott kastély látogatóközpontját, amely május 1-től látogatható. A felújítás során újjáépítették a főúri szalont, a könyvtárat, valamint a kápolnát, a megújult létesítmény különböző rendezvények megtartását is lehetővé teszi.

A kastély Örökségturisztikai és kulturális rendezvényközpontként is működik, ezenkívül helytörténeti kiállítást hoztak létre, amely az épület történetét, valamint lakóinak életmódját, életük különböző helyszíneit mutatja be, számolt be az MTI.

Egy archív felvétel a kastélyrólFotó: Tolcsvai Szirmay-Waldbott kastély

 A felújítás során újjáépítették a főúri szalont, a könyvtárat, valamint a kápolnát, a megújult létesítmény különböző rendezvények megtartását is lehetővé teszi. Megújult a kastélypark is, ahol szabadtéri rendezvényeket lehet szervezni.

Tolcsvát a múlt század eleji útikönyvek a kastélyok városaként emlegették ezekre a történelmi épületekre szeretnének alapozni ma is, a tokaji borok mellett, hangzott el a szombati átadási ünnepségen.

A Szirmay család már a 17. század legvégén jelentős földbirtokokkal rendelkezett Tokaj-Hegyalján. A családi feljegyzéseiből tudható, hogy a tolcsvai és az erdőbényei birtokainkon folyamatosan építkeztek, és Tolcsván már az 1700-as években is állt egy házuk - nem lehetetlen, hogy a ma is álló kastély egy része őrzi ennek a korabeli a háznak bizonyos elemeit. A tolcsvai kastélyt Szirmay Ödön adta el a Waldbott-családnak, 1850-ben.A 19. században kétszer is átalakították az épületet, mai formáját már Waldbott Frigyes báró idejében nyerte el, olvasható a kastély honlapján.

Az épület egykori gazdag belső kialakítását két terem őrizte meg, melyek faburkolata még felidézi a főúri időszak hangulatát. A kastély felújítását is tervezik, amely során a másik szárny kaphatna új funkciókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek