12 méteres ókori városfalra mászhat a Gorsium Régészeti Parkban

Szombaton nyílik meg a táci Gorsium Régészeti Park, a tavaly év végén lezárult felújítást követően. Egy ókori római lakóház két, falfestményekkel díszített lakószobája, pincéje és lakomaterme is látogathatóvá válik, és a városfal tetejéről is körül lehet nézni.

 

A Quies Gorsiense - "Gorsium a kikapcsolódás antik szigete" elnevezésű projekt tavaly decemberben fejeződött be. Az ókori park nettó 775 millió forint összköltségű rekonstrukciója segítségével bemutathatóvá váltak a romterület értékei, írja az MTI.

Fotó: Distant Gates / Indafotó


A beruházás során megépült egy fogadóépület és látogatóközpont, valamint több épületet felújítottak. A projekt talán leglátványosabb eleme a teátrum hátteréül szolgáló, 12 méter magas városfal, amelynek egy szakaszát 120 méter hosszan a hozzá kapcsolódó két oldal-, illetve saroktoronnyal műemléki rekonstrukció keretében építettek meg. A fal és a tornyok teteje egyben kilátó is, amelyről a régészeti park egész területét áttekinthetik a látogatók.

A projekt keretében megújult a romterület északi oldalán álló Freskós-ház, a II. század második és III. század első feléből származó lakóház két, falfestményekkel díszített lakószobája is bemutatásra kerül, és a részben a védőépület alatt elhelyezkedő lakomaterem, valamint annak pincéje is látogathatóvá válik.

A Zichy-pince felújított belső terében, a terem méretű, üvegcsempével bélelt hordók vitrinként funkcionálnak majd, melyekben kőfaragványok és egyéb kőemlékek kapnak később helyet. A római kori lakóház mintájára készült, megújult, U-alakú épületben részben irodákat, raktárakat alakítottak ki, részben pedig látványraktárt a feltárások során előkerült leletek számára.

A székesfehérvári önkormányzat közleménye szerint Gelencsér Ferenc Római istenek és istennők című fotókiállítása is megnyílik. A Fejér megyében fellelt ókori római szobrokról készült képek az elmúlt években az ország több nagyvárosában jártak már. A fotókat, valamint az ókori romterületet Nádorfi Gabriella régész tárlatvezetésével tekinthetik meg a látogatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek