Ilyen lett a Balaton első akadálymentes hajója

A múlt hétvégén adták át a Balaton első akadálymentes hajóját. A Siófok katamarán első útjával a 170. hajózási szezon is kezdetét vette.

A balatoni hajózás hagyományosan nagyszombaton indul, idén ennek megfelelően március 26-án vette kezdetét hivatalosan a 170. hajózási szezon, melyet a megújított Siófok Katamarán ünnepélyes vízre bocsátásával ünnepelt a Balatoni Hajózási Zrt.

 

Ilyen volt a régi katamaránFotó: Balatoni Hajózási Zrt.

A 70-es évek végén forgalomba állított katamaránok konstrukciója mára elavult, ezért a Balatoni Hajózási Zrt. úgy döntött, felújítja a rossz műszaki állapotú hajót. Elvárás volt a többféle funkcionalitás, a komfortos utasszállítás, a rendezvényekre való alkalmasság és a zenés szórakoztatás is. Az új koncepció a hajó körbejárhatóságát, a zárt terek átjárhatóságát és több irányból való megközelíthetőségét hangsúlyozza. Az áramvonalas külső felületek, a legömbölyített, íves vonalak, a kerékpár tárolási lehetőség, újszerű térkialakítási egységet képez. Az 500 fő szállítására is alkalmas hajó a legforgalmasabb Siófok–Balatonfüred–Tihany útvonalon teljesít menetrendi szolgálatot a nyári szezonban – olvasható a társaság közleményében.

 

Ilyen lett a Siófok katamarán felújítás utánFotó: Balatoni Hajózási Zrt.

 

A Balaton első akadálymentesített hajója

 

A hajózás élményét a mozgássérültek számára is biztosították, ezért beépítettek egy mozgássérült liftet az egyik hátsó lépcső korlátjára szerelve. Ennek segítségével a kerekesszékhez kötött utasok is meg tudják közelíteni a felső fedélzetet is. Az új vizesblokkban helyet kapott egy mozgássérültek számára kialakított WC, amelyben a kisgyermekes szülők számára pelenkázót is beépítettek. A hajó felső szintjén egy prémium kategóriás kávézót alakítottak ki.

Siófok katamarán számokban
Teljes hossz: 29,75 m
Teljes szélesség: 10,3 m
Fix pont magasság üresen: 8 m
Merülés legnagyobb terhelésnél: 1,64 m
Főmotorok teljesítménye: 2*200 LE
57 tonna acélszerkezetet bontottak ki a hajóból
50 tonna acélszerkezetet építettek be
~8 kilométer hegesztési varrat
1,5 tonna speciális alapozó és fedőfesték
64 m2 üvegfelület, 2 db járható „páncélüveg" (háromrétegű, 30 mm vastagságú)
~1600 méter különböző anyagú és átmérőjű csőhálózat
5 km kábel, 110 m vezérelt, változtatható színű LED szalag

 Idei nyári újdonság az is, hogy ingyen wifi lesz a balatoni kikötőkben, amit nemcsak az utasok, de a kikötőkben sétálók is használhatnak. Emellett a BAHART minden hajóját vezeték nélküli internettel szerelte fel. Aztán megváltozik a balatoni hajók menetrendje, és ebben a szezonban már útarányosan kell fizetni a hajójegyekért is. Az eddigi kilométer övezetek helyett ugyanis a járatok sajátosságaihoz igazodó díjzónákat vezettek be.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

 

Elindult a viharjelzés a nagy tavainkon
A Balatonnál, három medencére osztva 30, a Tisza-tónál öt, a Velencei-tónál három, a Fertő-tónál pedig magyar területen egy viharjelző állomást működtet a katasztrófavédelem.


Ingyenes hajózási kiállítás nyílt Siófokon 
A Balatoni Hajózási Zrt. az idén 40 éves Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján rendezi be a „170 éves a Balatoni Hajózás" című kiállítását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek