Egész héten csillagokat leshetnek a pécsiek

  Csillagászati és űrkutatási témájú előadások, távcsöves bemutatók és planetáriumi vetítések várják a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe látogatókat a hétfőn kezdődő Csillagászati Héten.

  A csillagászati héten látható először a pécsi planetárium legújabb, A galaxisok birodalma címet viselő előadása. A március 7-ei premiervetítés részvevői egy képzeletbeli űrhajón a fénysebességnél is gyorsabban juthatnak ki a naprendszerből a csillagok és a galaxisok közé.

  Zsolnay Kulturális Negyed

   Horvai Ferenc űrkutatási szakértő hétfői előadásában Jurij Gagarin 1961-es űrutazásától követi nyomon az űrkutatás fejlődését, miközben választ keres arra a kérdésre is, hogy mikor juthat el ember a Marsra. Március 9-én Hegedüs Tibor csillagász, a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló igazgatója az űrszemétről és a kozmikus környezetvédelemről tart előadást. Az érdeklődők egy korábban lezuhant űrszemétdarabot is kézbe foghatnak.

  Március 11-én Sárneczky Krisztián csillagász, kisbolygókutató Veszélyben a Föld? című előadásában a Földet súroló kisbolygókról értekezik, közben olyan izgalmas kérdésekre ad választ, mint hogy tényleg eltitkolhatná-e a NASA, ha felénk tartana egy kisbolygó, illetve, hogy miként lehet védekezni egy Földet fenyegető aszteroidával szemben.

  A csillagászati hét programjain szó lesz még a sci-fik valóságtartalmáról és a legújabb csillagászati felfedezésekről is. Szombaton és vasárnap érdekes csillagászati-ismeretterjesztő programok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Részt vehetnek földönkívüli Varázsórán, megnézhetik távcsővel a Nap felszínét és megérinthetnek igazi meteoritot is. Jó idő esetén a szervezők hétfőn, szerdán és szombaton este távcsöves bemutatót tartanak - olvasható az esemény oldalán.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!