Nézzen be a gyönyörű gyulai Almásy-kastély szobáiba!

Egy kastély, ahol még ma is komornyik fogadja a látogatót, és egy ötszáz kulcsos szoba, amely a főúri lak minden titkos helyiségébe elvezet. Március 19-én nyílik a felújított Almásy-kastély Látogatóközpont, de a helyiek már hamarabb is látogathatják.

A gyulai Almásy-kastély éjszaka
Galéria: Nézzen be a gyulai Almásy-kastélyba!
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A felújított épületben kávézót, múzeumot és ajándékboltot is találunk, a látogatókat pedig 21. századi csúcstechnológia kalauzolja végig az egykori főúri épület mindennapjain. Az épületbe belépőket a komornyik, a kulcsárnő, a szakács és a pukedliző komorna 3D-s képe fogadja. A vendégek megnézhetnek egy filmet a főúri épületről, majd elkezdődhet a kalandozás a kastélyban.

Ez még mindig egy részlet a grófnői szobából
Galéria: Nézzen be a gyulai Almásy-kastélyba!
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Feltárul a szolgálók világa és hierarchiája, a ruhaszobában bepillantást nyerhetnek a látogatók a néhány száz évvel ezelőtti mosási és vasalási szokásokba is, a házvezetőnő szobáját pedig mini makett mutatja be. Csak ezen a kiállításon lehet megszagolni a Nemzeti illat elnevezésű korabeli parfümöt is. Arról, hogy mi mindent lehet még látni a kastélyban, itt írtunk.

De ez már az öltözőszoba
Galéria: Nézzen be a gyulai Almásy-kastélyba!
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A 18. században épült kastélybanHétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban - A gyulai Almásy-kastély évszázadai elnevezéssel hozták létre a főúri családok mellett az őket kiszolgáló cselédség életét is bemutató tárlatot. Az MTI szerint a beruházásra három ütemben összesen 2,4 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a város.

Péntektől március 9-ig előzetes regisztráció alapján, kedvezményes áron léphetnek be a múzeumba a gyulai lakcímigazolvánnyal rendelkezők, de a helyieknek egész évben biztosítják a félárú belépőket. A regisztráció kedd délelőtt indul. A kastély a nagyközönség előtt március 19-én nyitja meg a kapuit.

A grófi szobában a pipakészlet is helyet kapott
Galéria: Nézzen be a gyulai Almásy-kastélyba!
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Kattintson bármely képre, és nézzen szét alaposabban a kastély szobáiban!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek