Kalóriák, túra és wellness: ez várja tél végén a Balatonnál

A nyári szezonon kívüli időszak tökéletes arra, hogy nyugiban, tömeg és hőség nélkül megismerjük a Balatont és környékét. Jöhetnek az ütős borok, a kiadós ételek, a melengető wellnessprogramok - elmondjuk, hová érdemes menni Badacsonytól Hévízig.

Rengeteg olyan program és látnivaló van a Balatonnál, amit nyáron az ember hajlamos hanyagolni. Vagy azért, mert túl meleg van, túl sokan vannak, túl sokat kell gyalogolni, vagy pedig azért, mert a strandon lazulás sokkal kecsegtetőbb, mint pl. 35 fokban bringatúrára indulni, sorban állni vagy túrázni. Ez teljesen érthető, de ha igazán meg akarja ismerni ezt a régiót, jöjjön vissza akkor, amikor nem kell sorban állni, minden gyönyörű, és nyugodtan fedezheti fel a nevezetességeket és a legjobb vendéglátóhelyeket. Mondjuk télen.

Nézte már a Laposa Birtokról a balatoni naplementét?Galéria: Badacsonytól HévízigTravelo / Travelo

 

Az egyre nagyobb számú, nemcsak nyáron nyitva tartó helyek felkutatásában sokat segít a Balaton első és második gasztrotérképe. Az ősszel megjelent 1. rész a Csopak-Balatonfüred régiót fedi le, a január végén debütált második pedig a Badacsony-Keszthely tengelyen mozog, kiegészülve a Káli-medencével, Sümeggel és a Somlóval. (Aki úgy érezné, hogy a déli part alul van reprezentálva, nyugodjon meg, a készítők céloztak arra, hogy már folyamatban van ez is.)

Kalóriák sorban állás nélkül

Bár a nyári al fresco (szabad ég alatti) balatoni vacsoráknál nem sok romantikusabbat tudunk elképzelni, azért a kiadós zabálások, tápláló fogások és testes borok időszaka nem a nyár. Mikor lenne lehetősége hosszan és sokat enni, ha nem most? Ilyenkor nem toporognak az ajtóban és néznek önre csúnyán az üres asztalra váró vendégek, és önnek sem kell ugyanazt tennie. (Természetesen vannak azért olyan helyek, ahol ez télen is megtörténik, ezért minden esetben ellenőrizze a hely nyitva tartását és foglaljon asztalt, ha szükséges.)

A környék gasztronómiai kínálatának felfedezése azért is ajánlott ilyenkor, mert nem kell attól tartania, hogy a melegben megárt a nehéz étel, vagy hogy nem lesz étvágya a 30 fokban. És hogy hová érdemes mennie? A keszthelyi Télikert a balatoni street food mellett újabban a bisztrókonyhára is gyúr, hétköznap ebédmenüjük is van. A kínálatban többek között krémlevesek, házi steakburgonyák, oldalasok szerepelnek finom szószokkal, helyi alapanyagokból. Hétvégén ugyanitt hatalmas bulik vannak élőzenével és dj-vel.

A Bock Bisztró balatoni kirendeltségét Vonyarcvashegyen találja, a Zenit Hotel Balaton épületegyüttesében. Ebéd előtt beiktathat egy kis szaunázást a szálloda külsős vendégek számára is nyitott wellnessrészlegében, ebéd után pedig beugorhat egy borkóstolóra a szomszéd épületben található, Festetics Tavernába, ami ma interaktív bormúzeumként és kóstolótérként működik.

Bakos Attila szigligeti vendéglőjét akkor fogja értékelni, ha nem vega és nem fogyókúrázik, és megenged magának egy őrületes antiwellness hétvégét. Az étlapon húsok, sonkák, szalonnák - na jó, vannak krémlevesek is -, mindez minőségi és nagy adagokban. Kényelmes ruhában érkezzen, ami láthatatlanul enged egy méretnyi térfogatgyarapodást az étkezés végére.

Mediterrán hangulat - Pura Vida Wine and Dine, Tapolca Galéria: Badacsonytól HévízigTyukodi Laszlo / Pura Vida Wine and Dine

 Ha egy kis mediterrán hangulatra vágyik, irány Tapolca, ahol a Malom-tavi naplementét egy pohár borral érdemes megcsodálni, kagylólevesért, tésztaételekért, a helyi telepen tenyészett pisztrángokból készült finomságokért és sajttortáért pedig irány a Pura Vida Dine.

Borok, amiket máskor nem tudna végigkóstolni

Most jöhetnek azok a testesebb tételek, amelyektől a nyári melegben könnyebben fejre áll az ember. Ilyenkor nagyobb az esély, hogy a bor készítőjével tud beszélgetni, senki nem siet sehová. Mire "nyári szezonos" ismerősei megjelennek a régióban, Ön már kóstolta és ismeri az év legmenőbb borait, és pinceáron be is vásárolhatott belőlük. Foglaljon időpontot, vegyen fel egy jégert a pincelátogatáshoz, és indulhat a bortúra!

Néhány tipp: ha fontos a panoráma, akkor a Laposa Birtok, a Szászi Pince és a Gilvesy Pincészet kötelező, de ha szeretné kipróbálni, milyen, amikor ön házasítja a bort, nézze meg az Istvándy Borműhelyt. Ha egy 21. századi élménybirtokot szeretne megismerni, irány a Kristinus Borbirtok. A hideg ellen pedig a badacsonyörsi Reneszánsz Pálinkaház a legjobb, ahol helyben főzött, igazi ritkaságokat is kóstolhat.

Gilvesy Pincészet - egy ok, hogy letérjen az útról Galéria: Badacsonytól HévízigGilvesy Pincészet

Várromok és állatfarmok

Bár sokat eshet, fogcsikorgató hidegre már nem kell számítanunk ezen a télen, kora tavaszon. Ha a Szigligeti vár megvolt (egy kis kalóriaégetésképpen Bakos Attila vendéglője után), jöhet Csobánc a legendás várának romjaival, vagy a Szent György-hegy a bazaltorgonákkal együtt. Itt mondjuk esélyes, hogy útközben véletlenül talál egy nyitva tartó pincét és végül a föld alatt fejeződik be a túra, de egy pihenős hétvégébe ez is belefér. A Gyenesdiás közelében található népszerű kirándulóhelyekhez, a Vadlány-likhoz és a Festetics kilátóhoz vezető út már kevesebb ilyen buktatót rejt, ha pedig az extrém túrák híve, jelentkezzen be a balatonedericsi Csodabogyós barlang vezetett túrájára! (A legszebb balatoni panorámát adó kilátókról itt olvashat.)

A Kis-Balaton ökoturisztikai fejlesztéseinek köszönhetően újra könnyen elérhetők a kissé feledésbe merült, kivételes természeti értékekkel rendelkező térség látnivalói. Az Ingói berek felújított kilátójából az egybefüggő nádas vízi világát lehet megfigyelni - igaz, csak engedéllyel és kísérővel, mert szigorúan védett természetvédelmi területről van szó. A Kányavári szigeten faszerkezetű kilátó és fedett kerékpártároló épült, családi és mozgássérült parkolóhelyeket, játszótereket alakítottak ki. A zalavári Kis-Balaton Háznál bringát is kölcsönözhet.

Gyerekekkel ne hagyja ki a keszthelyi Cadillac-múzeumot és a Balaton környéki állatfarmokat, gazdaságokat. Ez sem az a program, amit tűző napon és tikkasztó hőségben a legjobb betervezni. Nagyon hálás lesz saját magának, hogy 10 és nem 30 fokban hozta el a gyereket a bivalyokhoz és a kecskékhez.

Fedezze fel újra a Kis-Balatont! Galéria: Badacsonytól Hévízigboszildi / Indafotó

A kápolnapusztai Bivalyrezervátumban az őshonos bivalyok történetét bemutató kiállítás, állatsimogató és sétaút várja a látogatókat, valamint egy, a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítás is. A Keszthely és Gyenesdiás határában található, 4 hektáros Festetics Imre Állatparkban gím- és dámszarvasokat, rackajuhokat, szürke marhákat és mangalicákat is láthat. (A legizgalmasabb balatoni állatparkokat az Afrikai múzeumtól kezdve a morgó krokodilok farmjáig itt gyűjtöttük össze.)

Wellness minden mennyiségben

A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb vulkanikus eredetű, tőzegiszapos, biológiailag is aktív, természetes termáltava. A 4,4 hektáros, 38 méter forrásmélységű tavat gazdag források táplálják, melyeknek vízhozamának köszönhetően a víz háromnaponta teljesen kicserélődik. A tó már régen nem az úszószivacsos és fürdősapkás nénik és a sakkozó bácsik birodalma, a Festetics Fürdőház modern wellnessrészlegén szaunák, gőzfürdő, merülőmedence, só- és jégkamra és persze jakuzzi is van, a masszástól a konditeremig számtalan módon elfoglalhatja magát.

A környéken több hotel is fogad külsős vendégeket kisebb-nagyobb wellnessrészlegében, ahol különféle testkezelésekkel jutalmazhatja meg magát egy végigtúrázott nap végén.A strandolás nem is fog hiányozni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek