Így láttuk Budapest elmúlt 100 évét

Az én környékem című kiállítás a pesti Belváros elmúlt száz évét mutatja be, privát felvételeken keresztül. A családi archívumokból, valamint amatőröktől származó felvételek egyszerre várostörténeti dokumentumok és személyes emlékek.

"Az én környékem – Budapest Belváros: közös terek személyes nézőpontból" című kiállítás a belvárost a történeti megközelítésen túl, mint a benne élők életterét, a történelmi események által is befolyásolt egyéni sorsok környezetét vizsgálja.

A történeti, tematikus és formai szempontok alapján egymás mellé rendezett emlékek nemcsak a Belváros arculatának változásait, hanem a technikai médiumok fejlődését, a képrögzítésre szánt témák és pillanatok alakulását is felvázolják, szerepel a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. közleményében.

Fotó: Budapest Városarculati Nonprofit Kft.

 A századforduló embere még percekig várakozott egy tökéletesen beállított városkép elkészülésére, míg a hetvenes évek fiatalságának már lényegesen közvetlenebb az objektívhez való viszonya. A reprezentatív célú portrékat az évtizedek folyamán felváltották a szabadidős, véletlenszerűen elkapott pillanatok. A huszadik század során a fotó és a mozgókép egy szélesebb társadalmi réteg közös vizuális nyelvévé vált.

A kiállítás anyaga a párokba rendezett állóképek, valamint a super8-ra rögzített mozgóképek két nagyobb egységére tagolódik, amelyek a 19. század végétől egészen a kilencvenes évekig terjedő időszakot ölelik fel. A képpárok egymást kiegészítve vagy ellenpontozva, térbeli és történeti kapcsolatot teremtve vonultatják fel a jól ismert belvárosi helyszíneket és hangulatokat, melyeket még átélhetőbbé tesznek a rövidfilmes formában összeállított korabeli filmre rögzített felvételek.

A Belváros Budapest egyik legrégebbi városrésze, amely a sok változás ellenére is megőrzött valamennyit a századforduló hangulatából és középkori városszerkezetéből. A 19. század elején lebontott városfal mentén emelt emblematikus épületekkel, és az egyre karakteresebb formát öltő polgári miliővel egy tágabb kulturális és kereskedelmi régióvá bővült. Amellett, hogy a moziba, színházba, múzeumba és kávéházba járás több mint száz éves helyszíne, történelmi eseményeknek és egyéni történeteknek egyaránt színtere.

A kiállítás látogatható: 2015. december 18-tól 2016. január 30-ig.

Nyitva tartás: Keddtől szombatig, 14:00-től 20:00 óráig.

Cím: Projekt Galéria, 1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 14-16.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek