Gyöngyöt találtak az amputált karú nő csontjai között

A Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárába november végén egy szarmata nő csontmaradványait vitték be antropológiai vizsgálatra. A csontokat átadó régész arra volt kíváncsi, vajon miért hiányzik a nő teljes bal karja a bolygatatlan első századi sírból. A tisztítás során azonban egy gyöngy került elő.

Az amputált karú szarmata nő rejtélyes halálának okát vizsgálta Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa, amikor a csontok mosása közben kezébe gurult egy gyöngy - írja közleményében Kiss-Stefán Mónika, a Magyar Antropológusok szóvivője.

 

Fotó: Magyar Természettudományi Múzeum

A csontmaradványokra Dunakeszin találtak a régészek, részben arany ékszerekkel, díszítésekkel. A vizsgált egyént a régészeti dokumentáció szerint sok halotti melléklettel
(ruhára varrt gyöngyök, karperecek, tükör, edény, nyaklánc, stb.) temették el, ami arra utal,
hogy a közösség megbecsült tagja lehetett. Ezek alapján azt is megállapították, hogy a kora szarmata korból, Kr. u. 50–70. körül élt egyénre leltek.

Az antropológiai vizsgálatoknak most decemberben lett vége, amikor megtalálták a szakemberek a választ arra, hogy miért is amputálták a fiatal nő karját, és miként hallhatott meg. Ami biztos, hogy 165 cm magas volt, csípője keskeny, végtagjai izmosak voltak. Bal karját halála előtt amputálták. Csípőjén két lyuk látható, leginkább egy ragadozó állat szemfogai figyelhetőek meg. Feltehetően aranysakál támadhatta meg az asszonyt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek