Költözik a Közlekedési Múzeum mozdonya

  Daruval emelték trélerre a 16 évvel ezelőtt balesetet szenvedett mozdonyt december 17-én a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum előtt. A tapolcai vasútállomásra kerül.

  A mozdony valójában "hazamegy" a tapolcai vasútállomásra: 1999-ben Badacsonylábdihegyen balesetben összetört, majd leselejtezték. Vezetőfülkéje 2001-ben került a Közlekedési Múzeum elé, most pedig a múzeum újjáépítése miatt költözik.

   

  Fotó: Máthé Zoltán /MTI

  Az M61-004-es „Tapolca" nevű mozdonytorzót daruval trélerre emelték elszállítják, írja az MTI. December 22-én avatják fel régi-új helyén, a tapolcai vasútállomáson, ahol az avató ünnepséget összekötik egy nagyszabású magyar NOHAB-találkozóval.

  A NOHAB-mozdonyokból a MÁV 1963-ban összesen 20 darabot vásárolt. A dízel-villamos mozdonyokat Svédországban gyártották, amerikai licensz alapján. A 20 mozdony elsősorban expressz és gyorsvonatokat vontatott. 1979-től kerültek Tapolcára, és lettek a Balaton északi partjának meghatározó jelképei. A 20 mozdonyból ma 6 üzemképes - olvasható a múzeum honlapján.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!