Akadálymentes városként díjazták Kaposvárt

  Különdíjat kapott Kaposvár az Európai Bizottság akadálymentes városokat elismerő, Access City elnevezésű versenyén.

  Az Európai Bizottság a fogyatékossággal élő emberek nemzetközi napja alkalmából osztja ki minden évben az Access City díjakat. A versenyen tavaly Budapest lett különdíjas.

  Kaposváron a turisztikai látványosságok 90 százaléka akadálymentes. A fogyatékkal élők segítség igénybevétele nélkül is bejárhatják a várost, mert tapintható a belváros térképe, audioguide segíti a vakokat és gyengén látókat, a hallássérülteknek pedig speciális DVD készült, amelynek szereplői - egy hallássérült édesapa és kisfia - jelelve járják végig a várost. Kaposvár hosszú távú céljai között szerepel a teljes buszpark akadálymentesítése is, amely szintén fontos szempont volt a rangos díj odaítélésekor.

  A díj nem előzmény nélküli: Kaposvár 2013-ban már első helyezést ért el a Kiváló Európai Desztinációk versenyén az akadálymentes turizmus kategóriában. Kósa Ádám, az Európai Parlament első siket képviselője, aki immár hatodik éve vezeti az Európai Parlament frakcióközi fogyatékosságügyi munkacsoportját, hangsúlyozta: a turizmus akadálymentesebbé tétele egyrészt társadalmi felelősség, másrészt összhangban van az Európai Unió társadalmi befogadással kapcsolatos céljaival és a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló - az EU által ratifikált - ENSZ-egyezménnyel is.

  Az Access City díjat 2010-ben hozták létre azért, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékkal élő emberek helyzetére, és népszerűsítsék az akadálymentesítési kezdeményezéseket az 50 ezer főnél nagyobb lakosú városokban.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!