Lassuljon le, jógázzon, mozizzon ezen a hétvégén!

Ünnepelje a Földanya napját helyi alapanyagokból készült ételekkel. Ha teheti, segítsen jógázva beteg gyerekeken egy fővárosi hotel tetején. De ha csak egy mozi félhomályára vágyik, akkor is van ötletünk arra, hogy mit nézzen meg. Programajánló december első hétvégéjére.

Lassuljon le egy kicsit, és falatozzon!

Bár hivatalosan december 10-én ünneplik a világban a helyi alapanyagokat a Terra Madre Napon, itthon már napokkal előtte, például most hétvégén is lesznek ezzel kapcsolatos programok. A Terra Madre, azaz Földanya napját egyébként először 2009-ben rendezte meg a nemzetközi Slow Food-mozgalom, amelynek célja még ma is az, hogy mindenkivel megismertesse a jóízű, fenntartható és méltányos alapokon nyugvó gasztronómiát.

Grafika: Slow Food mozgalom

Az itthon zajló programok sora december 6-án, vasárnap a budapesti bulinegyed közepén, egy termelői piacon indul. "Ekkor ismét kezünkbe vesszük a fakanalat és főzünk nektek egy finom ebédet a Szimpla Háztáji Piacon, a Közös Lábos keretein belül. A nap fénypontja a termelői, szezonális, friss, tápanyagban és ízekben gazdag zöldségekből és egyéb hozzávalókból készült Slow food menü"- írják Facebook oldalukon az esemény szervezői, akik összesen 200 adag ételt készítenek, amit dél körül kezdenek osztani adományért cserébe. A felajánlott adományból az ebéd költségeit fedezik, és ebből finanszírozzák a jövő évi működésük egy részét is. Így annak, aki vasárnap ide eljut, nemcsak egy különleges ebédben lesz része, de egyszerre három jó ügyet is támogat, pláne ha még Slow-képeslapot is küld az emeletről.

A teljesség harmóniája a Balneo Hotel Zsoriban
A gyógyvizéről híres Zsóry-fürdőn fekvő, négycsillagos Balneo Hotel Zsori kiváló wellness szolgáltatásokkal, kényeztető kezelésekkel és ínyenc gasztronómiával csábítja vendégeit Budapesttől csupán egy órányira. Matyóföld szívében várják a pihenésre, természetjárásra, városlátogatásra vágyókat, karnyújtásnyira a Mátra - Bükk vonulataitól és az egri borvidéktől.

Segítsen jógázva beteg gyerekeken!

December 6-án ugyanis egy igazi Mikulás-jógán vehet részt az Aria Hotel panorámás tetőteraszán. A Mosolygó Harmony Rooftop Yoga szervezői az esemény teljes bevételét a Mosoly Alapítvány beteg gyerekeinek javára ajánlják fel. Fázni senki nem fog, ugyanis a jógik egy fűtött pavilonból kinézve gyönyörködhetnek a Szent István Bazilikára, a Budai Várra és a Citadellára néző körpanorámában. A dinamikus jóga után a program résztvevői a szálloda Harmony Spa részlegében kapcsolódhatnak ki: a finn- és infraszaunákat, jacuzzit és a medencét a jógát követő két órában ingyenesen lehet használni.

A Mikulás napi Mosolygó Harmony Rooftop Yoga részvételi díja 5000 Ft, ami a jógaórát és a spa belépőt is tartalmazza. Ezzel az összeggel tehát most nemcsak élményt vásárol, hanem súlyosan beteg gyerekek csoportterápiás óráját is megtéríti. Ha párjával megy, gondoljon arra, hogy két fő részvétele már egy steril boxban fekvő, csontvelő transzplantáción átesett gyermek terápiás óráját, húsz fő részvétele pedig egy egész terápiás csoport havidíját fedezi! A részletekért kattintson ide.

Üljön be egy moziba!

Már javában tart a Spanyol filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol öt, hazánkban kevéssé ismert Banderas-filmet is láthat a közönség, méghozzá 35 mm-es filmszalagról. Itt olyan alkotásokra ülhetünk be, mint a Forró zápor, az amatőr színtársulatról szóló A fáraó udvara című musical 1985-ből, A gyilkolás öröme című 1988-as thriller, vagy a Széllel szemben című romantikus dráma. A filmeket spanyol nyelven, magyar, illetve angol felirattal és magyar hangalámondással vetítik. A programról további információt itt talál.

Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház

Mindeközben párhuzamosan zajlik az Izraeli filmhét is a Puskin moziban, ahol december kilencedikéig régebbi és újabb izraeli filmeket is láthat a közönség, és ahol a programot szakértői előadások teszik teljessé. Ma este hattól például Szallah Sabati címen egy szatirikus komédiára ülhetnek be a vászon elé, amely arról az időkről szól, amikor százezrek vándoroltak a szent földre, a zsidó állam megalapítása után. Ma este fél héttől, de szerda esti ismétléssel tűzték műsorra a Zaytoun című filmet is, amelynek története egy menekülttáborban élő 10 éves palesztin Fahed és az izraeli légierő vadászpilótája Yoniról szól, akik együtt szöknek át a háború sújtotta Libanonon. A teljes moziműsort itt találják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek