Átadták a gyönyörűen felújított pécsi vasútállomást

  Eredeti szépségében pompázik és a kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat nyújt a felújított pécsi vasútállomás. A cél az, hogy a nyugat-európai példákhoz hasonlóan közösségi térré alakuljon.

  Átadták az utazóközönségnek a pécsi vasútállomás felújított felvételi épületét. A MÁV egykori legendás főépítésze, Pfaff Ferenc tervei alapján 1900-ban elkészült állomásépület komplex felújítása során a műemlékvédelmi szempontokat is figyelembe vették.

  A felújítás többek között az Európai Unió 1,4 milliárd forintos támogatásával valósult meg.

   

  Fotó: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

  A méltóságteljes megjelenésű, 168 méter hosszú és több mint ötezer négyzetméter alapterületű épület rekonstrukcióját az európai vasútállomás-fejlesztési trendeknek megfelelően valósították meg.

  Az utasterek, a menetjegypénztárak, az ügyfélközpont, a mosdók, továbbá a vasúti infrastruktúra működtetéséhez szükséges irodák, technikai helyiségek funkcionális korszerűsítése is megtörtént.

  Az állomás utastájékoztató és információs rendszerét megújították, az utazóközönség biztonsága érdekében pedig videokamerás megfigyelőrendszert telepítettek, és biztosították a szolgáltatásokhoz való akadálymentes eljutást is. Sor került az épületgépészeti berendezések, a fűtési rendszer, a víz- és csatornahálózat, valamint az elektromos hálózat újjáépítésére is.

  A felújítás során a kivitelező mindvégig betartotta a szigorú műemlékvédelmi előírásokat, a munkálatokhoz a Pécsi Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala adott restaurálási engedélyt. Kiemelt feladat volt a kerámiaelemek pótlása, a főcímereket és az Indóház tér felőli oldalon elhelyezett korlátlábakat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. készítette el.

  A cél a nyugat-európai példákhoz hasonlóan a vasútállomás közösségi térré alakítása. Az épület Posta szárnyában Kormányablakot alakítottak ki, amely a tervek szerint hamarosan megkezdheti a működését és nemcsak az utasokat, hanem a járási területen élőket is kiszolgálja majd.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!