Farmville-hétvége a skanzenben városi gyerekeknek

A skanzenesek ezen a hétvégén azt mutatják meg, mivel játszottak a korábbi generációk szerényebb körülmények között élő gyerekei, hogyan varázsoltak szinte a semmiből játékokat és hogyan élvezték azt, hogy együtt lehetnek. Gyerekjátékok hétvégéje a szentendrei Skanzenben.

Ezen a hosszú hétvégén rendezik meg a szentendrei Skanzenben a gyermek-és pásztorjátékok hétvégéjét, ahol egyből a bejárat után ugróiskola-variációkkal fogadják a látogatókat. De számos más ügyességi játékot is kipróbálhatnak, amivel a mezítlábas parasztgyerekek szórakoztak: a gúzsszúrást, gólyalábazást, mocsárjárást vagy a célbadobást.

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 Mortal Kombat helyett csülközés

A szervezők a küzdő szellemű fiúknak a Mortal Kombat helyett ezúttal igazi harcot ígérnek, amelyben várat foglalhatnak, megtudhatják, mi az a csülközés, és hogy a métázás is jó reflexeket, azonnali reakciót kíván. A szelídebb, kisebb látogatók a társasjátékok udvarát fogják élvezni, de beülhetnek a mesemoziba is, ahol a Magyar Népmesék epizódjait vetítik reggeltől estig. De faraghatnak pásztorbotot és elkészíthetik saját rongybabájukat is.

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 Farmville a való világban

A Farmville játékban már rutinos virtuális gazdák és gazdasszonyok a Skanzenben élőben próbálhatják ki a tanya körüli munkálatokat: fűrészt kapnak a kezükbe, hogy felvágják a tüzelőt. Kukoricát morzsolhatnak és darálhatnak, hogy a jószágnak legyen mit enni. Szénát és szalmát gereblyézhetnek, talicskázhatnak és készíthetnek kötelet, hogy legyen mivel megkötni a tehenet. A bojtárkodás megtanulása után pedig nem marad el a búza kézimalommal történő megőrlése és a liszt szitálása sem.

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 A felnőttek játékos utánzása nem merül ki a ház körüli munkákban, hiszen a parasztgyerekek életének fontos része volt a zene és a tánc is. Ezért azok, akik szívesen tanulnának táncot is, október 23-án például élő zeneszóra rophatják a Skanzenben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek