Jövőre nyithat az új Vidámpark

A magyar mesék állatvilága lesz az egykori Vidámpark területén nyíló Mesepark tematikája, a hullámvasútra viszont még két évet várni kell.

A Fővárosi Közgyűlésnek az egykori Vidámpark bezárásáról szóló 2012-es határozata óta sok szó esik a területre szánt két új bemutatóhelyről, a Meseparkról és a Pannon Parkról.

Az egykori Vidámpark bezárása óta a szóban forgó terület nyitva állt a közönség előtt. Az Állatkert egy rövid távú program keretében a 2014 februárjában átvett területen tíz hét alatt Holnemvolt Park néven alakított ki egy állatokat és játéküzemi szolgáltatásokat is felvonultató családi szabadidőparkot. Az idei szezon lezárulta után azonban már a középtávú tervben szereplő új bemutatóhelyek kivitelezése, illetve a tulajdonképpeni építés kivitelezés előkészítése kezdődik meg, szerepel a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében.

Fotó: zoobudapestForrás: Travelo

 Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Holnemvolt Park november 1-én záruló idei szezonja után elkezdődnek a Mesepark és a Pannon Park kivitelezési munkálatai. A leendő Mesepark területe várhatóan már 2016 második felében, a jövőbeli Pannon Park területe pedig előreláthatóan 2018-ban vagy 2019-ben nyílik meg újra a nagyközönség előtt.

A műemlék játékok tehát – amelyeket az Állatkert továbbra is fenntart és megőriz – jövő tavasszal biztosan nem fogadnak látogatókat, de a műemlék körhintára egy év múlva újra fel lehet majd ülni. A hullámvasutazásra legalább két további évet kell várni, ahogy a többi régi játékra, így a mesecsónakra is. Utóbbiakat legkésőbb 2019-ben lehet újra használni majd.

Az új építkezések az Állatkert klasszikus, régi területét egyáltalán nem érintik, tehát az a továbbiakban is zavartalanul látogatható lesz az év minden napján, és számos program, újdonság és szaporulat várható jövőre is.

 

Főszerepben a magyar mesék állatai

 

A kisgyermekes családoknak szóló, másfél hektáros Mesepark tematikája a magyar mesék állatvilága köré szerveződik majd, a koncepció kidolgozásában a tervezők Csukás Istvánnal dolgoznak együtt. Ebben a „gyermek-állatkertben" az állatsimogatók játékterekkel és állatmesés játszóházzal, a magyar majorban szelíd és kezes állatok bemutatóival, a sérült állatok gyógyítását bemutató madárkórházzal, valamint póni lovardával ötvöződnek majd. A Mesepark a tervek szerint 2016 második felében nyílhat meg.

A jóval nagyobb szabású Pannon Parkban a Kárpát-medence ősi élővilága adja a bemutatás kerettörténetét, ami egészen más volt, mint manapság. Elefántfélék, orrszarvúak, emberszabásúak, krokodilok, cápák és sok más olyan állat élt ezen a vidéken, amelyek ma élő megfelelőit leginkább távoli tájakon, trópusi, szubtrópusi területeken lelhetjük fel.

A Pannon Park központi létesítménye egy fedett park, úgynevezett biodóm lesz. Ebben a 17,5 méteres átlagos magasságú üvegházban kb. 17 ezer négyzetméteren számos egyéb látnivaló, például egy nagy édesvízi és tengeri akvárium is helyet kap. Megnyitása a jelenlegi ütemterv szerint 2018-19-ben, két lépésben várható.

Az új területen megvalósuló fejlesztések természetesen nem érintik azokat a műemléki oltalom alatt álló játékokat, amelyek az egykori Angolpark, illetve a vurstli örökségeként maradtak a Vidámparkra, majd annak bezárása után az Állatkertre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek