Nagykorú lett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Nagykorú lett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

18 évvel ezelőtt, szeptemberben hirdették ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, mint védett természeti terület megalakulását. A nemzeti park még mindig elkötelezett és szenvedélyes munkával őrzi a Balaton-felvidék csodálatos természeti adottságait, óvja és gondozza különleges jelentőségű növényi, állattani, földtani, víztani, tájképi és kultúrtörténeti értékeit - írja a Turizmus.com.

Fotó: Szenthe Zoltán / Balaton-felvidéki Nemzeti Park Facebook

Az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, 1–15 km szélességű sávban húzódik, területe mintegy 57.000 hektár. Hat korábbi tájvédelmi körzetet foglal magában: a Kis-Balatont, a Keszthelyi-hegységet, a Tapolcai-medencét, a Káli-medencét, a Pécselyi-medencét és a Tihanyi-félszigetet. Életre hívásával megvalósult a magyar természetvédelem régi nagy álma: a sokáig egymástól különálló védett területek összekapcsolásával létrejött egy, a Balaton-felvidék és a Kis-Balaton területére kiterjedő védett, egységes rendszer.

Fotó: Vers József / Balaton-felvidéki Nemzeti Park Facebook

"A természet védelme mellett kiemelt küldetésünk a szemléletformálás és a bemutatás. Ezzel a céllal épültek a látogatóközpontok és bemutatóhelyek, melyeknek száma az évek során 14-re emelkedett. Interaktív kiállításainkon, rendezvényeinken és túráinkon megismerhetik vendégeink, hogy miért fontos a biológiai sokféleség és a természeti rendszerek zavartalan működésének fenntartása, hogy hazaérve se érjen véget a természet védelme és a környezettudatos gondolkodás, ezzel is növelve az aktív természetvédők táborát" - írja oldalán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek