Újra látható a hatalmas fehér cápa Ipolytarnócon

  Szeptembertől újra látható az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület miocén parkjában az őscápa felújított, élethű mása.

  A hatalmas ősállat-reprodukciót április végén vették ki a vízből. Pótolni kellett a kitört fogait, a testéből hiányzó darabokat és újrafestették a cápa testét, írja az MTI. 

  Fotó: csuf / Indafotó

   15 millió évvel ezelőtt, amikor még tenger töltötte ki a Kárpát-medencét, a korallokban és tengeri kagylókban, csigákban bővelkedő trópusi vízben hatalmas cápák úszkáltak. A Charcarodon megalodon kétszer akkora volt, mint egy mai fehér cápa, legnagyobb fogainak mérete a tíz centimétert is elérte, mondta Szekeres Rita sajtóreferens.

  A terület látogatóközpontjában fotókiállítás is lesz szeptember elsejétől: Föld rajzok2 címmel Tahin Gyula fotóművész idei második kiállítását nyitják meg. A távoli tájakon készült fotók egy részét júliusban láthatta a közönség. A mostani válogatás képei arról szólnak, hogyan alakítják a Föld felszínét a rá ható tényezők, mint a vulkáni tevékenység, a víz, a fagy vagy a szél. A felvételek többek között olyan izgalmas tájakra kalauzolják el az érdeklődőket mint Izland vagy az Atacama sivatag.

  A kiállítás szeptember 30-ig látogatható.

  Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, az ősi maradványok évmilliókat vészeltek át.

  A világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, gerincesek, valamint a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények iszapba kövült nyomait is a Nógrád megyei, Ősvilági Pompejinek is nevezett területen találták meg és mutatják be a látogatóknak.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!