Egyre több brit és egyre kevesebb orosz turistáskodik nálunk

Az idei év első fél évében tovább nőtt a hazai szállodák vendégéjszakáinak száma és forgalma, annak ellenére, hogy Ukrajnából, Oroszországból és Németországból is sokkal kevesebb turista jött.

 

Az idei év első hat hónapjában a hazai szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 3,547 millió volt, ez pont 8,2 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. A külföldi vendégéjszakák száma pedig 4,3 százalékkal 4,783 millióra nőtt. A Balatonon viszont 4,4 százalékkal csökkent a szállodai vendégéjszakák száma - írja az MTI a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége jelentése alapján.

A jelentés kiemeli: idén az első félévben a hazai szállodákban jelentkező összes vendégéjszaka 43,8 százaléka, a belföldi vendégéjszakák 10,5 százaléka, a külföldi vendégéjszakák 68,6 százaléka, az összes szállodai árbevétel 50,7 százaléka, a szoba árbevétel 55,8 százaléka budapesti hotelekben realizálódott, miközben a szállodai kapacitás 31,7 százaléka volt Budapesten.

Az orosz-ukrán konfliktus következtében a szállodai vendégéjszakák száma az oroszoknál 30,1 százalékkal, az ukránoknál 16,4 százalékkal csökkent. Ez meglátszik a balatoni régió eredményeiben is, ahol a hévízi szállodák csökkenő forgalma is a kevesebb orosz és ukrán turistának köszönhető. Azonban – a hévízi hotelek nélkül – az első félévben a balatoni régió szállodáinak összes bruttó árbevétele még így is 4,4 százalékkal volt nagyobb a tavalyinál.

Idén január–június között a szállodákban beváltott összesen 6,052 milliárd forint értékű SZÉP-kártya a magyarországi hotelek belföldi 25,939 milliárd forint szállásdíj bevételének 23,3 százalékát tette ki. A szállodákban a brit turisták (+24,2 százalék), az amerikai (+13 százalék), az olasz (+10,7 százalék), a francia (+7,9 százalék), a cseh (+6,6 százalék), a lengyel (+5,6 százalék) és az osztrák (+5,4 százalék) turisták száma nőtt jelentősen az elmúlt félévben. A szomszédos országok közül Szlovákiából (+13,6 százalék), Szerbiából (+8 százalék), Horvátországból (+7,5 százalék) is kedvezően alakult a forgalom. A legnagyobb piacról, Németországból érkezők száma az elmúlt évekhez hasonlóan tovább csökkent.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek