A strandolók is részt vehetnek a balatoni hattyúgyűrűzésben

  A strandolók is részt vehetnek a balatoni hattyúgyűrűzésben

  Nyilvános hattyúgyűrűzést szervez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Balaton partján augusztus 13-án és 14-én. Az akcióban a tóparton pihenő érdeklődők is részt vehetnek – írja az MTI.

  Hattyúk a Balatonon Fotó: bart / IndafotóForrás: Travelo

   Idén ötödik alkalommal szervezik meg a gyűrűzést, amelynek célja a madarak kóborlási szokásainak nyomon követése. Jövő csütörtökön Balatonfüreden, Révfülöpön, Keszthelyen és Balatonmáriafürdőn állomásozik a Hattyú Road Show, pénteken pedig Fonyódon, Balatonbogláron, Balatonszárszón, Balatonföldváron, Zamárdiban és Siófokon gyűrűzik meg a madarakat.

  A bütykös hattyú Magyarország őshonos madárfaja, amely a múlt században hazánkban szinte teljesen kipusztult. Az 1990-es években a visszatelepedésnek köszönhetően megnőtt az egyedek száma, mára pedig a Balatonban évente 25-50 pár fészkel. Idén az átlagnál kevesebben vannak, különösen a déli parton, a fogyatkozás oka pedig egyelőre nem ismert – mondta Orbán Zoltán, az MME kommunikációs munkatársa, megjegyezve, hogy a madarak befogása, gyűrűzése és megfigyelése többek között erre a kérdésre is választ adhat.

  A hattyúgyűrűzés igen látványosnak ígérkezik, hiszen szabad kézzel fogják be a majd három méteres szárnyfesztávú erős és harcos hattyúkat. Az 5. Balatoni Hattyú Road Show pontos helyszíneit ide kattintva találja.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!