Egymilliárd euróval nőhet Budapest turisztikai bevétele

  A Roland Berger tanácsadó cég 13 európai városról készített összehasonlító tanulmánya alapján jutott erre a következtetésre.

  Az elmúlt 5 év alatt 45 százalékkal nőtt a Budapesten töltött vendégéjszakák száma, de az egy főre jutó fajlagos turisztikai mutatók továbbra is alacsonyak, ami azt jelzi, van tér a további növekedésre - írja a turizmusonline.hu.

  A kiválasztott tizenhárom város között szerepel Barcelona, Berlin, Bécs, Lisszabon, Pozsony és Prága.

   

  Forrás: Travelo

  Az eredmények szerint Budapest adottságai alapján alkalmas arra, hogy hosszú távon Barcelona és Prága nyomába lépve átlagos városi célpontból a következő turisztikai óriássá váljon. A magyar főváros ár-érték aránya egészen kiváló, a vizsgált városok átlagánál 17 százalékkal olcsóbban tölthet el itt egy napot a látogató – olvasható a portálon. A jelenlegi budapesti szálláshely-infrastruktúra képes a látogatók kiszolgálására, a foglaltsági hányad relatív alacsony, míg a luxusszállodák kihasználtsága magas.

  A főváros foglaltsági mutatója a versenytársakéhoz hasonló, de nem elég magas az ágykapacitás fejlesztésének felgyorsításához. A hostelek minősége javult az elmúlt években, és fejlődik a közösségi szállásmegosztás is.

  A városi turizmus növekedése túlszárnyalta a gazdaság bővülését az elmúlt években, a turisztikai szektor forgalmát jól jellemző vendégéjszakák száma nagyobb mértékben bővült a GDP-nél a vizsgált városokban. Ugyanakkor Budapest gazdasági teljesítményétől a turizmus bővülése várható. A professzionális turizmus különleges szegmense a filmforgatás, melyben Budapest jól teljesít: egy három hónapig forgató, 300-500 fős stáb akár 30-40 ezer vendégéjszakát is jelenthet.

  A cikk szerint a nemzetközi utazási ajánlások között Budapest gyakran, és jó eredménnyel szerepel, online jelenléte azonban alulmúlja a versenytársakét. A turisztikai attrakciókról szóló online bejegyzések számát tekintve a főváros elmarad a vizsgált városoktól, ami részben az attrakciók, részben pedig az ismertség hiányának tudható be. Budapest ismertségének növekedése spontán, személyes pozitív tapasztalatokon keresztül megy végbe.

  A főváros közúti megközelítése jól kiépített, 58 várossal áll közvetlen légi összeköttetésben, amellyel a szűken vett versenytársak között sereghajtó. A légi összeköttetések a Malév csődje után lassan álltak helyre, a járatsűrűség továbbra is elmarad a korábbitól. Budapest számára a valós kitörést a légi közlekedés fejlődése jelentheti - írták.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!