Magyarországra érkezett a századik FLIRT motorvonat

  Egyre jobban gyarapodik a MÁV-START népszerű motorvonat-flottája. Ma délelőtt például a századik új FLIRT szerelvény érkezett Svájcból Magyarországra, amely várhatóan augusztusban áll forgalomba.

  A jármű egyike annak a 42 villamos motorvonatnak, melyek gyártására a svájci Stadler Bussnang AG 2013 tavaszán szerződött. A MÁV-START még 2012 őszén írt ki nyílt közbeszerzési eljárást korszerű alacsonypadlós villamos motorvonatok beszerzésére. A közbeszerzést a Stadler Bussnang nyerte, így a svájci járműgyártó 42 darab elővárosi vonatot gyárt a vasúttársaságnak. Az utolsó darabokat legkésőbb idén szeptember 30-áig adják át utasforgalomra kész állapotban.

  Fotó: MÁV

  Az akadálymentesített járművek 211 ülőhellyel rendelkeznek, végsebességük 160 kilométer per óra. A motorvonatok egyéb jellemzői: korszerű utastájékoztató rendszer, légkondicionált, kerekesszékek és kerékpárok fogadására is alkalmas utastér, mozgáskorlátozottak által is könnyedén használható mosdó, WiFi, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók.

  Mire az érintett szerződés alapján még fennmaradó két jármű is megérkezik és forgalomba áll, a MÁV-START kötelékében összesen 102 korszerű FLIRT motorvonat fog közlekedni a 2006-2010 között beszerzett hatvan darabbal együtt. Budapest elővárosában a vonatok csaknem kétharmadát lehet majd FLIRT-ökből kiállítani, vagyis évente harmincnégymillió utazást, az éves utazások negyedét tudja a MÁV-START korszerű motorvonatokkal kiszolgálni.

  A meglévő FLIRT-ök népszerűek az utasok körében: ahol ezek a járművek közlekednek, ott 6-12 százalékkal emelkedett az utasszám. A motorvonatok a jövőben a Budapest–Pusztaszabolcs, Budapest–Székesfehérvár, Budapest–Szob, Budapest–Veresegyház–Vác, Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonalak mellett – a villamosítás elkészültét követően – a Budapest–Esztergom vonalon is feltűnnek majd.

  A napokban a már megrendelt 102 járművön felül további FLIRT motorvonatok szállításáról írt alá szerződést a MÁV-START és a Stadler Bussnang. A járműveket egyenként 5,788 millió euróért szállítja a svájci cég. A Stadler hat motorvonatot 2015 októberéig, tizenötöt pedig 2016 decemberéig ad át a személyszállító vasútvállalatnak. A 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban a tervek szerint újabb motorvonat-beszerzésekre is sor kerül majd.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!