Turistahajókkal növelnék a fővárosi szálláshelyek számát

  Turistahajókkal növelnék a fővárosi szálláshelyek számát

  Bíztatóak a turizmus eredményei, az ágazat évek óta dinamikusan bővül - idézi az mti a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkárának szavait, az M1 aktuális csatornájának csütörtök reggeli adásából.

  Kevesebb az orosz turista

  Ruszinkó Ádám kiemelte: a májusi növekedésnél is fontosabb, hogy az év első öt hónapjában 3,4 millió vendég csaknem 8 millió vendégéjszakát töltött el az országban, és 68 milliárd forintot költöttek el a szálláshelyeken. A vendégek száma 8, a vendégéjszakáké 6, a költés 10 százalékkal bővült - ismertette. A helyettes államtitkár emlékeztetett: csak májusban mintegy 20 milliárd forint volt a szállásdíj-bevétel az országban.

  Fotó: Eyeswideopen / Europress / Getty

   A Magyarországra érkezett turisták küldő országai között átrendeződés volt. Így például a múlt év végén és az idei év elején tapasztalható oroszországi válsághelyzet miatt kevesebb orosz turista érkezik Magyarországra. A vendégéjszaka számokban a visszaesés mintegy 30 százalékos. A múlt évben Magyarországra érkező turisták közül a legtöbben németek, osztrákok és oroszok voltak. Az idei elő öt hónapban viszont jelentősen emelkedett a brit turisták száma - 26 százalékos a bővülés a vendégéjszakák számát tekintve -, így most britek a második helyen állnak a németek mögött és az osztrákok előtt; negyedik helye az olaszok vannak az idén és csak ötödikek az oroszok a visszaesés miatt, de az orosz piac megtartása fontos Magyarország számára - mondta helyettes államtitkár.

  Több szálláshely kell a fővárosba

  Ruszinkó Ádám hangsúlyozta, hogy a turizmus szempontjából is fontos lehet egy olimpia megrendezése, de mindenképpen úgy kell az eseményt szervezni, hogy az elkészült létesítmények hosszú távon hasznosíthatók legyenek például a szálláshelyek bővítése szempontjából is. Hozzátette: Magyarországnak turisztikai szempontból jó a híre. Példaként mondta, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen nőtt a magyar főváros szálláskapacitása, és még így is igen kedvező a kihasználtság. Ez a kapacitás még tovább bővíthető, mivel 20 ezer férőhely még hiányzik Budapesten.

  Ez a bővítés részben turistahajókkal is elképzelhető. De szóba jöhetnek a bővítés szempontjából - tekintette a tervezett olimpiára - a kempingek, lakóautók, mobilházak is. Magyarország - és Budapest - számára továbbra is fontos, hogy fenn legyen a turizmus nemzetközi térképén, például az olimpia kapcsán. Ebből a szempontból például kedvező az évről-évre Magyarországon megrendezett forma 1-es futam, vagy a Red Bull Air Race - mondta a helyettes államtitkár.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!