Mától látogatható a fertőrákosi barlangszínház

Mától látogatható a fertőrákosi barlangszínház

Nemcsak Sopron, hanem az egész régió számára páratlan és egyedi érték a mintegy kétmilliárd forintból felújított Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház – ezt Fodor Tamás, Sopron polgármestere mondta pénteken a létesítmény átadó ünnepségén.

Fotó: Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

 A 2013 augusztusában kezdődött munkálatokat az Európai Unió 1,3 milliárd forinttal, a kormány 402 millió forinttal támogatta, a soproni önkormányzat pedig 317 millió forint önrésszel járult hozzá az építkezéshez. A kőfejtőben tematikus témaparkot alakítottak ki, ahol természettudományos alapossággal lehet megtekinteni animációk, makettek és plakátok segítségével a 15 millió évvel ezelőtti miocén kori kő kialakulását, annak római korban kezdődött fejtését és hasznosítását.

Fotó: Nyikos Péter / MTI

 Teljes körűen újították fel a barlangszínházat is, amely 760 ember befogadására képes. A színpad alatt építettek egy 1100 négyzetméter alapterületű kiszolgáló helyiséget, ahol a fellépők tudnak majd átöltözni. A forgószínpad előtt kialakítottak egy zenekari árkot, ahol egyszerre hatvan zenész tud játszani. Ezúttal fogadóépületet is építettek és parkolókat alakítottak ki.

A barlangszínházat még 1970-ben alakították ki, azóta csak egyszer, 1985-ben újították fel. A barlangszínházat aztán 2011 augusztusában, a kőfejtőt 2011 novemberében zárták be, mert életveszélyessé váltak.

Fotó: Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

 

A következő három hónapban koncertek, operák, operettek, musicalek és táncjátékok szerepelnek a kínálatban. Ma este fél kilenctől ünnepi műsorral, a Nemzeti Filharmonikusok fellépésével, Kocsis Zoltán vezényletével nyitják meg a szezont - írja az MTI.

A szeptember 12-ig tartó időszakban Fertőrákoson vendégszerepel többek között a Budapesti Operettszínház, amely A Bajadér, valamint az Én és a kisöcsém című előadásokat mutatja be. Koncertet ad Demjén Ferenc és a Benkó Dixieland Band, a Páneurópai Piknik 26. évfordulóján pedig a Sopron Balett adja elő a Végtelen Európa című táncjátékot.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Cím: Fertőrákos, Fő u. 1.
Jegyár: felnőtt 1500, diák és nyugdíjas 1000 forint (6 éven aluliaknak a belépés díjtalan)
A kőfejtő területén zárt, fizető parkoló van.
Programokról és a parkolásról itt talál bővebb információt.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek